De nieuwe ploeg achter het BorgerBlad met Koen Huybreghts (tweede van links) en Mohamed El Kasmi (midden) als coördinatoren. © Patrick De Roo

BorgerBlad valt vanaf september opnieuw in de bus: buurtkrant krijgt make-over en gaat ook digitaal

Borgerhout -

Na een winterslaap van precies een jaar blaast een nieuw team van enthousiastelingen het BorgerBlad nieuw leven in. Boelaerbuurt vzw en Scum Studios zetten met steun van het district samen hun schouders onder het krantje. Dat krijgt inhoudelijk een volledige make-over én gaat ook digitaal. Aan het vernieuwde BorgerBlad zal een hele injectie aan jong talent meewerken.

Elien Van Wynsberghe

Na vier jaar en zestien edities hield buurtkrant BorgerBlad precies een jaar geleden op te bestaan. De toenmalige ploeg vond na een zoektocht van anderhalf jaar geen versterking, maar het krantje krijgt nu alsnog een tweede leven. Met dank aan een volledig nieuwe ploeg die de werking zal trekken: Scum Studios en Boelaerbuurt vzw zullen samen de coördinatie van het BorgerBlad op zich nemen.

Scum Studios is een vzw die gevestigd is in de Borsbeekstraat. De organisatie realiseert culturele en audiovisuele projecten met als doel het versterken van de audiovisuele vaardigheden van kinderen en jongeren. Boelaerbuurt vzw stond op zijn beurt aan de wieg van het Boelaer Buurtblad, de voorloper van het BorgerBlad.

“Het Boelaer Buurtblad werd destijds enkel verdeeld in de buurt rondom het Boelaerpark”, vertelt Koen Huybreghts van de vzw. “Het was toen al mijn droom om een krantje voor heel Borgerhout te realiseren. Ik vind het ontzettend belangrijk dat er een laagdrempelig krantje in elke brievenbus terechtkomt. Ik zie dat als mijn persoonlijke missie.”

Een kweekvijver voor jong talent

En zo zal dus opnieuw geschieden. Vanaf september valt het vernieuwde BorgerBlad weer in elke Borgerhoutse brievenbus. En dat als vanouds vier keer per jaar. Maar inhoudelijk zal de buurtkrant er helemaal anders uitzien. “We zullen met verschillende nieuwe rubrieken werken”, legt Mohamed El Kasmi van Scum Studios uit. “Borgerhout telt tal van enthousiaste burgerinitiatieven en sociale initiatieven. Aan hen willen we graag ruimte geven.”

Zo zal Recht op Lucht een rubriek rond klimaat verzorgen en zal het burgerplatform Pak ze aan, de Turnhoutsebaan schrijven over de Turnhoutsebaan en de handelaars. Er komt een sportrubriek, een agenda waarin alles wat er in Borgerhout te doen valt, wordt gebundeld en voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad en Borgerhoutenaar Amir Bachrouri krijgt een eigen column. “Tot slot zal er ook veel aandacht aan onze Borgerhoutse pleintjes worden besteed. Aan wat er beter kan, maar ook aan de mooie dingen die er nu al gebeuren”, zegt El Kasmi.

Voor de digitale versie zullen de jongeren van Scum Studios een cruciale rol spelen. “We zorgen voor een broodnodige injectie van jong talent. Onze jongeren zullen samen digitale media, zoals podcasts, videoreportage’s, fotoreeksen en een onlineradio creëren. Zo wil het BorgerBlad een kweekvijver worden voor jongeren die hun talenten ontdekken onder begeleiding van meer ervaren redacteurs.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners