Basil werd wellicht vergiftigd tijdens een wandeling.  © rr

Twee honden gestorven na mogelijke vergiftiging tijdens wandeling: “Ik wil zo veel mogelijk baasjes waarschuwen”

Hombeek, Zemst -

De politie is een onderzoek gestart naar de mogelijk vergiftiging van een hond. Tijdens een wandeling op een buurtweg tussen Hombeek (Mechelen) en Zemst kreeg hond Basil plots een epileptische aanval. Alle hulp kwam te laat. Zijn baasje wil daarom andere hondeneigenaars waarschuwen, want mogelijk was Basil al het tweede slachtoffer.

Stijn Van de Sande

Thierry Calbert maakte samen met zijn negen maanden oude labrador Basil een wandeling op de Buurtweg 47, een weggetje tussen de Driesstraat in Hombeek (Mechelen) en het kruispunt van de Kleine Parijsstraat met de Humbeeksesteenweg in Zemst. “Plots begon hij te braken en werd hij heel agressief”, zegt Thierry. “Hij was totaal buiten zinnen en heeft zelfs een aantal keer gebeten. Vanuit het niets werd Basil plots een compleet andere hond.”

Basil werd meteen overgebracht naar de dierenarts, maar alle hulp kwam te laat. “Volgens de dierenarts maakte hij geen schijn van kans”, vertelt Thierry. “De epileptische aanval werd wellicht veroorzaakt door doelbewuste vergiftiging, want de dierenarts vond resten van kraakbeen, vlees en vet in het braaksel. Dat zijn dingen die Basil normaal niet te eten kreeg. Voor honden zijn dat snoepjes die ze bovendien van ver kunnen ruiken. Iedere hond zou zich erdoor aangetrokken voelen. Wellicht heeft Basil zonder dat ik het merkte van gegeten.”

Tweede slachtoffer

Hoe de hond precies vergiftigd werd, is nog niet duidelijk. “Maar het is duidelijk dat het enorm straf spul moet zijn geweest”, klinkt het. “Basil was een sterke, jonge, kerngezonde hond van 42 kilogram. Toch heeft het hooguit drie kwartier geduurd vooraleer hij stierf. Ik wil de hondeneigenaars in de buurt dan ook oproepen om voorzichtig te zijn of voorlopig weg te blijven van de buurtweg, want Basil was niet het eerste slachtoffer. Eerder overleed ook de hond van mijn overburen aan een soortgelijke aanval. Eerst werd gedacht aan hersenproblemen, maar we vermoeden nu dat ook die hond vergiftigd werd.”

De politie is een onderzoek gestart naar de vergiftigingen. “We kregen melding van het overlijden van twee honden, zijn ter plaatse gekomen en hebben een proces-verbaal opgesteld”, bevestigt Dirk Van de Sande, politiewoordvoerder van de zone Mechelen-Willebroek. “We onderzoeken de zaak, maar raden hondenbaasjes aan om hun dier altijd kort aan de leiband te houden en hem onderweg zeker niets te laten eten.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio