© ATV

Breakers van Battle Droids en jeugdwerking Habbekrats vervangen Let’s Go Urban op Kiel

Antwerpen Kiel -

De mensen van jeugdwerking Habbekrats en de Merksemse Battle Droids nemen op 1 juli hun intrek in Jeugdcentrum Kiel. Dat is de werknaam van het voormalige Urban Center waar de werking van Let’s Go Urban van Sihame El Kaouakibi zat. Na maanden zoeken vond de stad nu twee partners om samen met Kras jeugdwerk het centrum een tweede leven te geven. “Helemaal in het teken van Urban Scene zoals bepaald met de jongeren zelf”, zegt schepen van Jeugd Jinnih Beels (Vooruit).

Rebecca Van Remoortere

Het Jeugdcentrum Kiel moet opnieuw een plaats voor, door en met jongeren worden, uit de buurt en uit de ruimere omgeving van het Kiel. Dat vindt schepen van Jeugd Jinnih Beels (Vooruit). Na de stopzetting van de werking van Let’s Go Urban in april vorig jaar ging de stad maandenlang op zoek naar nieuwe uitbaters voor het centrum dat nog steeds eigendom is van de stad.

Die zoektocht had heel wat voeten in de aarde. Na een eerste open oproep werd er geen geschikte kandidaat gevonden die voldeed aan alle criteria voor het uitbaten van het centrum.

“Die criteria waren onder meer dat het centrum er moet zijn voor, door en met jongeren. Het moet een laagdrempelige plek zijn waar elke jongere kan komen en de werking moet ook verder gaan dan een danswerking.”

‘Belgium’s Got Talent’

In de eerste ronde waren de Merksemse Battle Droids al kandidaat. De Battle Droids zijn vooral bekend omdat de Mini Droids de talentenjacht Belgium’s got Talent wonnen. Ze stonden samen met hun coach Sam in de finale. Tot vandaag zitten de breakers van de Battle Droids nog in een oude sporthal in Merksem. Ook de jeugdwerking Habbekrats met centra van Sint-Andries tot Gent toonde al interesse in een plekje in het centrum op het Kiel. “Apart konden de Battle Droids en Habbekrats niet alle criteria afvinken, maar ze hebben elkaar in die eerste ronde wel gevonden. Nu zorgen ze samen voor een werking daar die aanvullend is op elkaar”, aldus schepen Beels.

Schepen Jinnih Beels (Vooruit).

Schepen Jinnih Beels (Vooruit). © Jan Van der Perre

“De breakers van de Battle Droids zorgen onder meer voor een dans- en urban-aanbod terwijl de mensen achter Habbekrats meer ervaring hebben als jeugdorganisatie die al betoelaging krijgt, het jeugdwerk kent en weet hoe ze jongeren naar zich toe moeten trekken. Zij staan meer in voor het sociale aspect van het verhaal. Zo vullen de twee elkaar perfect aan en zitten we met een win-win.”

De twee nieuwe uitbaters zorgen voor een basisaanbod voor de jongeren uit de buurt en verder. “Maar het is de bedoeling dat de jongeren zelf ook met ideeën komen over hoe zij de invulling van het centrum zien. Er is zeker nog ruimte voor de jongeren om mee na te denken.”

De Mini Droids en hun coach Samuel.

De Mini Droids en hun coach Samuel. © rr

495.000 euro

De nieuwe partners krijgen de kans om hun werking uit te bouwen tot eind 2023. Dan volgt een evaluatie om te kijken of alles goed loopt. De stad investeert in totaal 495.000 euro voor de werking van de Battle Droids en Habbekrats. Het jeugdcentrum krijgt daarmee drie officiële bewoners, want ook de werking van Kras blijft in het centrum zitten. Kras wordt nog apart gesubsidieerd en valt buiten het bedrag van 495.000 euro.

En zo krijgt het jeugdcentrum op 1 juli na maanden alsnog een tweede adem. Een nieuwe adem, want de werking mag geen kopie worden van het aanbod van LGU daar. “We moeten afscheid nemen van het verleden. Een aantal jongeren wilde de danswerking van LGU verderzetten, maar we hadden daar nog te veel vragen bij die onbeantwoord bleven. Ik begrijp de teleurstelling van die jongeren, maar we konden niet anders dan de werking volledig stopzetten. De filosofie van Let’s Go Urban was zeker oké, ze wilden jongeren empoweren door de urban scene, maar veel jongeren werden ook niet bereikt. LGU had zeker ook een paar pijn- en werkpunten. Nu beginnen we opnieuw.”

Het jeugdcentrum op het Kiel werd in 2018 omgedoopt en omgebouwd tot Urban Center. De drijvende kracht was toen Sihame El Kaouakibi met haar Let’s Go Urban dat er voornamelijk een uitgebreide danswerking zou uitbouwen. In april vorig jaar trok de stad de stekker uit LGU na berichten over financiële fraude binnen de werking. Kras jeugdwerk dat ook zijn werking in het centrum heeft, was al die tijd vragende partij voor een extra bewoner om het centrum samen uit te baten.

Aangeboden door onze partners