© atv

Iets minder kinderen dicht bij Umicore-site hebben alarmerend hoge lood-in-bloedwaarde

Hoboken -

De lood-in-bloedwaarden bij de kinderen die rond de Umicore-site wonen zijn in dalende lijn. Dat blijkt uit de meest recente metingen van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne. De ‘veilige’ referentiewaarde is 5 microgram lood per deciliter bloed. Toch zit 28% van de kinderen die het dichtst bij de fabriek wonen, nog steeds boven die waarden. Dat is 2% minder dan vorig jaar en dus iets minder dan één op drie.

Saar Van Olmen

LEES OOK. Nog steeds 3 op 10 kinderen vlak bij Umicore hebben alarmerend hoge lood-in-bloedwaarden

In het voorjaar van 2022 is na halfjaarlijkse gewoonte het bloed kinderen van 1 tot 12 jaar in de wijk Moretusburg-Hertogvelden in Hoboken getest. Die wijk ligt vlak bij het metaalverwerkend bedrijf Umicore in Hoboken. Lood kan bij te hoge waarden kankerverwekkend zijn. Bij kinderen kunnen hoge waarden gevolgen hebben voor het zenuwstelsel, zoals concentratiestoornissen en lagere scores op intelligentietesten.

“Deze nieuwe resultaten bevestigen de neerwaartse trend en tonen dat onze jarenlange inzet en acties om onze emissies te beperken, lonen”, zegt Johan Ramharter, directeur van de Umicore-site in Hoboken. “Bij harde wind worden activiteiten waar stof kan vrijkomen, stilgezet. Er wordt intensiever gesproeid en gereinigd, en in 2024 wil de fabriek een groene zone planten om een nog grotere afstand te creëren tussen de bewoonde wijken en de fabriek.”

Heel wat van de omwonenden zijn ook verhuisd. Daarom namen er ook minder kinderen deel aan de meest recente metingen.

Toch is het niet allemaal goed nieuws. Het gemiddeld gemeten testresultaat ligt weer iets hoger dan oktober vorig jaar. Het Provinciaal Instituut voor Hygiëne spreekt over een gemiddelde lood-in-bloedwaarde die quasi gelijk of vergelijkbaar is aan de bloedmeting van het najaar 2021”, zegt woordvoerder van Umicore Caroline Jacobs. “Deze gemiddelde waarde ligt beneden het gemiddelde van 3.5 µg/dl die in de milieuvergunning van onze site is opgenomen. We blijven ons onverminderd inzetten om de lood-in-bloedwaarden verder te doen dalen.”

Er zijn ook nog altijd kinderen die waarden in hun bloed hebben die hoger zijn dan 5µg/dl. “We onderzoeken wat de oorzaak kan zijn, welke begeleiding we kunnen geven en welke passende maatregelen we kunnen treffen”, zegt Jacobs.

Groen Antwerpen reageert

Intussen heeft Groen ook gereageerd op de resultaten. “De recente resultaten zijn voor ons allesbehalve geruststellend”, zegt districtsraadlid Betty Van Dyck. “De gemiddelde lood-in-bloedwaarde is niet meer gedaald en nog steeds hoger dan de laagste meting in 2019 (2,89 µg/dl), ondanks het feit dat er al heel wat kinderen uit de meest nabije zone zijn weggetrokken. We zijn het dus niet eens met de conclusie van Umicore dat de emissies onder controle zijn.”

 ©  Gazet van Antwerpen

MEER OVER Umicore

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio