Buurtbewoner Daniël Ceulemans is niet te spreken over de nieuwe situatie. Hij moet nu naar eigen zeggen gevaarlijk manoeuvreren om zijn oprit op te rijden. 

Buurtbewoner Daniël Ceulemans is niet te spreken over de nieuwe situatie. Hij moet nu naar eigen zeggen gevaarlijk manoeuvreren om zijn oprit op te rijden. ©  Joren De Weerdt

Fietsers staan plots voor betonnen muur in Houwstraat in Beerzel: “Moeten we onze fiets dan over schutting heffen?”

Beerzel, Heist-op-den-Berg -

De werkzaamheden aan de ovonde Fabiola in Heist-op-den-Berg gaan volgende week een nieuwe fase in. In de Houwstraat in Beerzel (Putte), waarlangs een stuk van de omleiding loopt, is het fietspad daarom afgesloten met betonnen elementen. Omwonenden zijn niet te spreken over de ingreep en vragen zich af hoe ze nu op het fietspad moeten geraken. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is op de hoogte.

Kristof Van Rompaey

De verwarring was donderdag groot bij buurtbewoners in de Houwstraat. In de straat ligt een dubbelrichtingsfietspad langs één kant van de weg. Om het toegenomen verkeer door de nutswerkzaamheden aan Fabiola er veilig te laten verlopen, is er een schutting uit betonblokken langs geplaatst, maar zonder onderbrekingen over een lange afstand. Van aan de overkant raak je er momenteel dus niet zomaar overal op. “Moeten we onze fiets dan over die schutting heffen?”, luidt het hier en daar op sociale media.

Oplossing geëist

Volgens een aantal buren werd bij het installeren van de infrastructuur ook onvoldoende rekening gehouden met de toegankelijkheid van opritten. Buurtbewoner Daniël Ceulemans is er niet over te spreken. Hij moet nu naar eigen zeggen gevaarlijk manoeuvreren om aan zijn huis te geraken. “Als ik vanuit Beerzel-Dries richting Berlaar-Heikant rij, moet ik rechts afslaan”, zegt hij. “Door de lengte van de betonblok aan mijn woning, moet ik nu twee keer manoeuvreren voor ik op mijn oprit raak. Dat is gevaarlijk voor mezelf, maar ook voor fietsers, voetgangers en achterliggend verkeer.”

Op sommige stukken werden de betonblokken over een lange afstand geplaatst zonder onderbrekingen. Van aan de overkant raak je momenteel dus niet zomaar op het fietspad. 

Op sommige stukken werden de betonblokken over een lange afstand geplaatst zonder onderbrekingen. Van aan de overkant raak je momenteel dus niet zomaar op het fietspad. ©  Joren De Weerdt

De buurtbewoner vindt het bijzonder kras dat de blokken er in de nacht van woensdag op donderdag plots werden gezet. “Zonder enige verwittiging vooraf”, meent hij. Hij eist nu een snelle oplossing. Anders dreigt hij met zijn bezwaren naar de politie te stappen. “Als die blokken een stuk korter waren, dan raakte ik vanzelf weer op mijn oprit”, zegt hij.

Gemeenteweg

Burgemeester Peter Gysbrechts (Open Vld) stelt dat noch hij noch de gemeentelijke diensten op de hoogte waren. “Het is een omleiding van AWV, maar ze loopt wel over Putse gemeentewegen”, stelt hij. “In principe moeten we daar toelating voor geven, maar minstens moeten we er toch van op de hoogte zijn. Voor wie de gemeente wanbeleid zou verwijten, wil ik nog eens heel duidelijk zijn: wij hebben hier niks mee te maken.”

 

 ©  Joren De Weerdt

Woordvoerder Stefanie Nagels van Wegen en Verkeer Antwerpen geeft mee dat de betonblokken er zijn geplaatst door de nutsmaatschappijen, in overleg met AWV. “We vroegen de teams ter plaatse om de situatie te bekijken. We vroegen ook of er onderbrekingen in de afsluiting kunnen komen”, zegt ze. “Volgens de nutsmaatschappijen zou de gemeente wel op de hoogte zijn geweest en is de maatregel zelfs genomen op vraag van de gemeente en de politie, omdat het fietspad er niet afgesloten is van de rijbaan.” (kvro)

www.wegenenverkeer.be/heist-op-den-berg

 

 ©  Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio