De cast van Maria Van ’t Frituur voor de bewuste Frituur Number 1. Van links af: Sam Verhoeven, Nele Goossens, Maria Vanlommel, Carry Goossens, Peter Thyssen en Jessica Celmer. ©  Patrick De Roo

Maria van Frituur Number 1 vertolkt hoofdrol in aan haar opgedragen komedie: “Achter mijn toog speel ik ook theater”

Antwerpen -

Al bijna veertig jaar verkoopt ze komedie vanachter de toog van Frituur Number 1 in de Antwerpse Hoogstraat, maar in november gaat Maria Vanlommel voor het eerst ook acteren. Bij de buren van het Fakkeltheater speelt ze de hoofdrol in de aan haar opgedragen volkse komedie Maria Van ’t Frituur.

Ilse Dewever

Wanneer de straat van de frituur waar Maria werkt openligt voor rioleringswerken, wordt er een geheimzinnige rugzak gevonden. Aangewakkerd door een mysterieuze verdwijning in de buurt houdt het de klanten van de frituur in de ban.

Maria Van ’t Frituur is geen biografie van Maria Vanlommel, maar de kleurrijke frituriste is wel de spil van het verhaal”, vertelt Wim Schuer van het Antwerpse productiehuis Garifuna, dat met dit theaterstukvoor het eerst een volkse komedie maakt.

“De vijf acteurs, Sam Verhoeven, Nele Goossens, Carry Goossens, Peter Thyssen en Jessica Celmer, spelen als klanten samen vijftien rollen. Alleen Maria blijft in deze productie zichzelf. Acteur Peter Thyssen en regisseur Jan Geers schreven het stuk als eerbetoon aan de bekendste frietenbakster van Vlaanderen en een groot deel van Nederland.”

Niet te veel tekst

Wie al in de rij stond voor Frituur Number 1, zal het beamen: Maria staat zelden met de mond vol tanden. Voor alles heeft ze een antwoord klaar. Toch belooft ze zich in Maria Van ’t Frituur trouw aan haar tekst te houden. “Misschien zou ik wel in staat zijn om te improviseren, maar dat wil ik mijn medespelers niet aandoen. Ik heb de makers gevraagd om me niet te veel tekst te geven, zo weinig mogelijk.”

De affiche. © RR

Door voornamelijk ’s nachts in de frituur te werken heeft Maria Vanlommel al heel wat meegemaakt, maar voor haar eerste theaterrol is ze best zenuwachtig. “Ik heb nog nooit op een podium gestaan, wat wil je? Daarom vond ik het belangrijk me te laten omringen door lieve en warme mensen. Deze acteurs, die kind aan huis zijn in het nabijgelegen Fakkeltheater, heb ik door de jaren heen allemaal beter leren kennen. Na de voorstelling komen ze regelmatig een frietje steken. En in mijn vrije tijd ga ik al eens graag naar het theater.”

Laatste redmiddel

Benieuwd naar de vrouw achter Antwerpens bekendste frietkraam? Of je die in Maria Van ’t Frituur beter leert kennen, is nog een raadsel, maar buiten haar job blijkt de frituriste de discretie zelve. “De Maria achter de toog is niet dezelfde als die ervoor. In een frituur staan is ook theater spelen. Net als in een café bakent de toog de grens met je privéleven af. Anders houd je zo’n job niet vol.”

Intussen bakt Maria, die als een echte dame haar leeftijd liever voor zich houdt, al 39 jaar frieten in de number one. Aan stoppen denkt ze vooralsnog niet. “Zeker na de coronaperiode blijft het belangrijk om mentaal bezig te blijven. Het contact met collega’s en klanten geeft me energie.”

Op het feit dat ook veel klanten voldoening halen uit hun frituurbezoek en dat een grote schare fans zweert bij de geborgenheid van Frituur Number 1, reageert Maria nuchter. “Geborgenheid? Dat weet ik niet, sommigen zien een pak friet ’s nachts eerder als laatste redmiddel om terug bij hun positieven te komen.”

Maria Van ’t Frituur, van 10 november tot 4 december, Fakkeltheater, Antwerpen. www.fakkeltheater.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER