Korneel Paenen, Patrick Pieters, Jaak Bormans en Rita Spies. © Tom Cornille

Een uniform van Buchenwald, en trouwfoto’s: Heemkundige Kring brengt liefde en leed samen

Hoboken -

De Heemkundige Kring van Hoboken heeft de mooiste stukken uit het archief gehaald om voor te stellen in Kasteel Broydenborgh. Tijdens de tentoonstelling ‘Lief en Leed’ komen zowel mooie als minder mooie momenten uit de geschiedenis van het district aan bod. “Ik vind de trouwfoto’s het allermooist”, zegt covoorzitter Korneel Paenen (80).

Enkele jaren geleden kreeg de kring de zolder van het kasteel ter beschikking. “Daar stockeerden we al ons materiaal”, vertelt Paenen. “Tijdens een opruimsessie zag ik wat voor schatten we eigenlijk bezitten. Op een vergadering opperde ik dan het idee om een heemmuseum op te stellen en iedereen was akkoord.” Alles meteen opstellen, daar was niet genoeg plaats voor. Dus besloot de kring om een selectie te maken en vier tentoonstellingen op te stellen in vier jaar. “We beginnen met lief en leed maar maken bijvoorbeeld ook een expositie over de Hobokenaar en industrie.”

Het uniform van Ludovicus Fierens. © svo

Aan het begin van de tentoonstelling staat al een straf stuk van een rasechte Hobokenaar. Ludovicus Fierens leefde 15 maanden als gevangene in concentratiekamp Buchenwald tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al die tijd hield hij het streepjesuniform bij en toen hij overleed, gaf zijn echtgenote het aan de Heemkundige Kring. “Ze is later nog komen kijken of we het goed onderhielden”, glimlacht Paenen. “Het MAS heeft zelfs interesse getoond.”

Aan de overkant van de kamer pronken huwelijksfoto’s, ook die van Paenen en zijn echtgenote Rita Spies (77). Er liggen zelfs uitnodigingen en trouwboekjes in allemaal verschillende kleuren. Daaraan kan je zien uit welke periode ze komen. “Er zit totaal geen lijn in die kleuren”, vertelt Jaak Bormans (70). “Maar dat maakt het net zo leuk en interessant. Trouwboekjes, oude zwangerschapskleedjes en andere knappe stukken uit de geschiedenis van het district staan opgesteld in de kamers. Bij het buitengaan mogen we een suikerboontje meenemen, een kleine zoetigheid voor alle bezoekers om met een glimlach weer te vertrekken. (svo)

‘Lief en leed’ is elke zondag van 14 tot 17 uur bezoeken tot eind november 2022.

De Hobokense trouwers. © Tom Cornille

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio