©  AFP

Joran Vliegen stoot door naar finale gemengd dubbelspel op Roland Garros: “Totaal onverwacht”

Joran Vliegen heeft samen met de Noorse Ulrikke Eikeri de finale van het prestigieuze Grand Slam-toernooi Roland Garros bereikt (gemengd dubbelspel). In de halve finale klopten ze het duo Melichar-Martinez en Krawietz in drie sets. De supertiebreak eindigde op 7-10 voor onze landgenoot.

Joran Vliegen heeft zich woensdag geplaatst voor de finale van het gemengd dubbelspel op Roland Garros.

Aan de zijde van de Noorse Ulrikke Eikeri won Vliegen op het gravel in Parijs van de Amerikaanse Nicole Melichar-Martinez en de Duitser Kevin Krawietz. Na een uur en 21 minuten prijkte de 1-6, 7-6 (7/4) en 10/7 eindstand op het scorebord van Court Simonne-Mathieu. Vliegen en Eikeri spelen in de finale tegen de Japanse Ena Shibahara en de Nederlander Wesley Koolhof.

Voor de 28-jarige Vliegen wordt het zijn eerste finale op een grandslamtoernooi. In het mannen dubbelspel werd de Limburger met zijn vaste partner Sander Gillé uitgeschakeld in de achtste finales.

Joran Vliegen is de eerste Belg die de finale van het gemengd dubbelspel bereikt op Roland Garros. Zijn beste resultaat tot dusver op een grandslam was een kwartfinale. Die haalde hij in 2020 op de US Open met Sander Gillé en in 2019 op Roland Garros met de Kazach Mikhail Kukushkin.

Justine Henin is met vier (enkel)titels (in 2003, 2005-2007) de meest succesvolle Belg op Roland Garros. Ook Xavier Malisse en Olivier Rochus (het mannen dubbel in 2004) en Kim Clijsters (het vrouwen dubbel in 2003 met de Japanse Ai Sugiyama) pakten er een trofee.

Vliegen: “Ongelooflijk gevoel”

Een grandslamfinale spelen is waar je als kind van droomt”, zei Vliegen. “Ik hoop dat ik ooit in een finale van het mannendubbelspel mag spelen, maar in de tussentijd is dit geweldig. Vooral omdat het totaal onverwacht is. We werden niet verondersteld samen te spelen en stonden bij de loting helemaal onderaan, omdat de partner van Ulrikke niet de vereiste ranking had. Ik kende haar eigenlijk nauwelijks”, glimlachte hij. “We begonnen met het idee om te proberen om goed te spelen en vooral om plezier te hebben. En nu staan we in de finale.”

“Ik hoop dat we op Court Philippe-Chatrier kunnen spelen, maar we gaan er zonder druk heen”, vervolgde de Limburger. “Of onze tegenstanders nu Dabrowski-Peers of Shibahara-Koolhof zijn, het zullen serieuze kluiven zijn en wij zullen geen favorieten zijn. We hadden vandaag kunnen verliezen, maar Krawietz maakte bij een matchpunt een dubbele fout op 6-1, 5-3 in hun voordeel. Ik hoop dat we bevrijd kunnen tennissen en genieten van dit moment.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tennis