Simulatiebeelden van het nieuwe woonproject. © Fides Invest

Opbouwwerken De Wastuin starten deze zomer: woningen moeten eind 2024 klaar zijn

Berchem -

De leegstaande industriële site van de oude wasserij Goossens en garage Ludikhuyzen in Oud-Berchem ondergaat de komende twee jaar een fikse transformatie. De site wordt ontwikkeld tot een nieuw wooncomplex dat de naam De Wastuin krijgt. De opbouwwerken starten deze zomer. Verloopt alles volgens plan, dan worden de 97 wooneenheden eind 2024 opgeleverd.

Elien Van Wynsberghe

Wasserij Goossens is in Berchem een begrip. De wasserij werd in 1933 geopend in de Ferdinand Coosemansstraat. In enkele jaren tijd groeide de waszaal uit tot een machinale wasserij waar honderdduizenden Antwerpse beddenlakens door de mangels passeerden. Vanaf de jaren 70 ging het achteruit met de nijverheid en in 2011 sloot de wasserij voorgoed de deuren. Alleen kunsthal Extra City verbleef nog een tijd op de locatie.

Enkele jaren geleden raakte bekend dat de site herbestemd zou worden tot een duurzaam woonproject. Dat woonproject kreeg de naam De Wastuin en zal 97 wooneenheden tellen. Onderdeel van De Wastuin wordt het cohousingproject De Wasserij waarin ondertussen zo’n vijftig bewoners stapten die in totaal 27 units zullen betrekken. Onder meer Ringland-bezieler en cohousingpionier Peter Vermeulen zal in cohousing De Wasserij zijn intrek nemen.

De andere, klassieke individuele wooneenheden worden vanaf vandaag te koop aangeboden. “Het gaat om een mix van studio’s, stadswoningen, en appartementen met één tot vier slaapkamers”, zegt Sophie Kegels van projectontwikkelaar Fides. “Bedoeling is dat we een mix van zowel jonge gezinnen, alleenstaanden als ouderen aantrekken.”

De afbraakwerken op de site zijn intussen al een hele tijd gang. “Die zijn een laatste fase ingegaan. Nog deze zomer willen we met de opbouwwerken van start aan.” Niet alle gebouwen op de site worden afgebroken. Een deel ervan wordt grondig gerenoveerd. Zo worden de voormalige loodsen getransformeerd tot grote atelierwoningen en blijft ook het modernistische pand uit de jaren 50 behouden. Dat wordt opgeknapt tot appartementen. Blikvanger van het hele woonproject is de schouw van de wasserij. “Die blijft overeind en wordt gerestaureerd. De schouw moet het herkenningspunt worden van De Wastuin en vormt een mooie link met de geschiedenis van de site.”

De oude schouw blijft behouden en wordt gerestaureerd. © Patrick De Roo

Al veel interesse

Het binnengebied op de site zal worden aangelegd tot een groene stadstuin die semipubliek toegankelijk wordt. “De tuin zal als doorsteek fungeren tussen de Ferdinand Coosemansstraat en de Eikelstraat. De poorten zullen overdag openstaan en ’s avonds gesloten worden”, legt Kegels uit. Verder wordt er een ondergrondse parkeergarage aangelegd voor 88 auto’s en 205 fietsen.

Fides verwacht dat de verkoop van de woningen vlot zal verlopen. “Er zijn al serieus wat mensen een hele tijd aan het wachten op de start van de verkoop. De ligging van deze site is dan ook heel populair: in het hartje van Oud-Berchem, in de buurt van verschillende winkeltjes en bars, vlak bij het Groen Kwartier, het Harmoniepark en bij Berchem Station.” Eind 2024 hoopt Fides alle wooneenheden te kunnen opleveren.

Het binnengebied blijft overdag publiek toegankelijk. © Fides Invest

Simulatiebeeld. © Fides Invest

De maquette van de site. © Fides Invest

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio