©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Aanwezigheid PFAS vastgesteld in de lucht boven Zwijndrecht en 3M

Uit een onderzoek van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat PFAS aanwezig zijn in de lucht boven Zwijndrecht en 3M. Zowel in het zwevend stof als in de depositie (de neerslag van stoffen op oppervlaktes zoals de bodem) werden PFAS gemeten. Op alle meetlocaties liggen de gemiddelde PFAS-concentraties echter ruim onder de tijdelijke gezondheidskundige toetsingswaarde die van toepassing is voor bewoonde zones. Dat meldt VMM woensdag.

blgBron: BELGA

Voor de studie werd vanaf juli 2021 tot half januari 2022 op zes locaties de PFAS-concentratie in zwevend stof gemeten, voor de concentratie in depositie gebeurde dat op tien locaties. De meetresultaten werden vergeleken met een achtergrondlocatie in Dessel.

In zwevend stof maakten PFOS ongeveer twee derde van de totale PFAS-concentratie uit. Daarna volgden PFOA, goed voor 7,7 procent van de totale PFAS-concentratie, blijkt uit de meetresultaten. Op alle meetlocaties worden hogere concentraties gemeten dan op de achtergrondlocatie. Op de meetlocatie het dichtst bij de 3M-site en de werfzone van de Oosterweelwerken werd de hoogste PFOS-concentratie van 0,088 nanogram per kubieke meter lucht gemeten. In het centrum van Zwijndrecht bedroeg de PFOS-concentratie in zwevend stof 0,0006 ng/m³. De ondergrens voor bewoonde zones is vastgesteld op 0,4 ng/m³. 

In de depositie zijn de PFAS-verbindingen PFBA en PFBS (vervangers voor respectievelijk PFOA en PFOS) dominant. PFBA maakten de helft van de totale PFAS-concentratie in de depositie uit, PFBS waren goed voor negentien procent. “Zowel PFBA als PFBS zijn goed oplosbaar in water, wat hun hoge aandeel in de depositie zou kunnen verklaren”, stelt VMM. De gemiddelde PFAS-concentratie in de depositie verschilt sterk van meetlocatie tot meetlocatie. In vergelijking met de achtergrondlocatie werd een verhoogde depositie vastgesteld in de buurt van 3M en de Oosterweelwerken, maar ook op de achtergrondlocatie werden PFAS-waarden teruggevonden in de depositie.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio