© atv

Stad Antwerpen koopt grond voor nieuwe basisschool buitengewoon onderwijs

Antwerpen, Hoboken -

Om de capaciteit in het Antwerps buitengewoon onderwijs structureel uit te breiden koopt de stad Antwerpen grond aan in de Antwerpsesteenweg in Hoboken. Daar moet een nieuwe basisschool komen. De capaciteit van De Leerexpert in de Columbiastraat in Antwerpen wordt ook vergroot. Antwerps schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit) beseft dat er meer nodig is en dringt aan op meer middelen.

Sacha Van Wiele

Uit het rapport van ‘Meld je aan Antwerpen’ blijkt hoe groot het nijpend tekort is aan plaatsen in het buitengewoon onderwijs. Voor het schooljaar 2022-2023 staan 533 kinderen op de wachtlijst voor een school in het buitengewoon basisonderwijs, dat is 58% van het aantal aanmeldingen. In het buitengewoon secundair onderwijs heeft 43% van de leerlingen geen plaats.

De stad Antwerpen koopt grond aan in de Antwerpsesteenweg aan huisnummer 195 in Hoboken en geeft die in erfpacht aan het Centraal Katholiek Schoolcomité van Antwerpen. Daar komt een nieuwe basisschool voor het buitengewoon onderwijs type 3 met plaats voor 175 leerlingen. Een deel van die kinderen komt van andere scholen, maar het gebouw is goed voor 35 extra plaatsen. De school wordt geopend in 2025.

Uitbreiding

De school De Leerexpert in de Columbiastraat in Antwerpen biedt buitengewoon onderwijs aan 180 kleuters en leerlingen van de lagere school (type basisaanbod en type 2). Er waren begin dit jaar al 35 type 2-plaatsen als noodcapaciteit bij gecreëerd.

Door de verhuizing van de stedelijke basisschool Sportomundo naar het nieuwe schoolgebouw aan de Santiagostraat, kan De Leerexpert deze ruimte innemen. Ze zal in 2029 volledig gebruiksklaar zijn.

Er zullen 105 extra kinderen (type 2 en type 9) terechtkunnen in de basisschool en 104 extra jongeren in de secundaire school (OV1 en OV2). In de campus aan de Columbiastraat zitten dan 354 leerlingen.

Schepen Beels. © Jimmy Kets

Maar Schepen Beels beseft dat de capaciteitsproblemen hiermee nog niet zijn opgelost.

“Als stad botsen we op onze limieten en de crisis wordt elk jaar groter”, zegt de schepen. “Oekraïne bewijst dat wanneer de nood hoog is, hogere overheden de grote middelen kunnen bovenhalen. In ons buitengewoon onderwijs is de nood hoog en zijn de grote middelen nodig. Ik vraag dus eenzelfde ‘sense of urgency’.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Jinnih Beels Antwerpen