Wen Boss Mukubu in betere tijden, met een actie die hem naar de titel Belgische Speler van het Jaar leidde.

Wen Boss Mukubu in betere tijden, met een actie die hem naar de titel Belgische Speler van het Jaar leidde. © GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Wen Boss Mukubu blikt terug op gitzwarte periode: “Twee dagen in coma liggen, dat zet je aan het denken”

Hij heeft een zware strijd achter de rug, Belgisch Speler van het Jaar Wen Boss Mukubu. Half april liep hij een zware infectie op, zo zwaar dat hij zelfs even in coma lag. “Twee dagen in coma liggen, dat zet je wel aan het denken”, blikt de 38-jarige forward van Kangoeroes Mechelen terug op die moeilijke periode. “Ik zet God nu op de eerste plaats, samen met mijn gezondheid en mijn familie. Basketbal komt daarna wel. Maar ik zal terugkomen.”

Patrick Ceulemans

Het was een opdoffer die kon ­tellen voor Mukubu. De forward speelde tot dan een fantastische campagne bij Kangoeroes ­Mechelen en werd eind april verkozen tot Belgische Speler van het Jaar. Twee weken voor die prijsuitreiking sloeg het noodlot toe. Mukubu moest met hevige pijn naar het ziekenhuis, waar hij uiteindelijk twee weken moest blijven.

“Na een wedstrijd was ik ­volledig uitgeput en daarom kreeg ik ­enkele dagen vrij van coach Kristof Michiels. Die brachten geen beterschap, erger, de vermoeidheid ging over naar ­hevige pijn. Ik voelde een druk op mijn borst en had enorm veel last met ademen. Tegen mijn vrouw zei ik dat het voelde alsof ik ging ­sterven. Ik ben niet kleinzerig, maar zoiets had ik nog nooit gevoeld.”

Niet klaar met levensverhaal

“Ik begon heel bang te worden. Ik wilde mijn vrouw niet achter­laten met twee kinderen. Ik ben nog jong, ik was nog niet klaar met mijn levensverhaal. En dan ­belandde ik een korte periode in een coma. Ik ben in die periode maar liefst 20 kilogram afgevallen. Ik was in shock toen ik mezelf in de spiegel zag. Gelukkig ben ik de afgelopen weken al opnieuw 10 kilo bijgekomen. Mijn revalidatie verloopt dus goed. Een tiental dagen geleden kreeg ik nog goed nieuws na een onderzoek in een Leuvens ziekenhuis. Alle ­testen waren goed en ik mag dus rustig verder ­bouwen. Begin ­augustus hoop ik de basketbaltrainingen dan ook te hervatten.”

“Als je twee dagen in coma hebt gelegen, zet dat je wel aan het ­denken. Ik heb in mijn donkere ­tijden in het ziekenhuis veel ­gebeden en ik zet God nu op de eerste plaats, samen met mijn ­gezondheid en mijn familie. ­Basketbal komt daarna wel. Maar dat ik het op het hoogste niveau bij Kangoeroes Mechelen zal ­terugkeren, dat staat vast.”

Wen Boss Mukubu met zoontje Wenzel op de tribune nadat hij uit het ziekenhuis ontslagen was. 

Wen Boss Mukubu met zoontje Wenzel op de tribune nadat hij uit het ziekenhuis ontslagen was. © rr

Vastgoed

Jobs in de regio