©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

3M in beroep tegen conclusies van OVAM over bodemonderzoek

Chemiebedrijf 3M heeft een administratief beroep ingediend bij de Vlaamse regering tegen de conclusies die OVAM heeft getrokken uit het beschrijvend bodemonderzoek waarin 3M de PFOS-vervuiling rond zijn site in Zwijndrecht in kaart liet brengen. Dat laat OVAM dinsdag weten. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zal zich moeten uitspreken over het beroep, dat volgens OVAM niet opschortend werkt.

Bron: BELGA

Het bodemonderzoek had als doel de bodemverontreiniging en het humaan-toxicologisch risico ervan op en rond de 3M-site te evalueren. OVAM beoordeelde het onderzoek en legde op basis van het onderzoek deadlines op aan 3M voor een plan van aanpak rond bodemsanering en voor bijkomend onderzoek.

OVAM is naar eigen zeggen van mening dat haar beslissing “grondig en consequent werd opgesteld”. Het onderzoek werd beoordeeld door OVAM zelf, maar ook voor advies voorgelegd aan tal van overheden en instellingen, klinkt het. “OVAM vraagt dat 3M zijn verantwoordelijkheid opneemt en zo snel mogelijk werkt aan oplossingen, want het is nodig om op zeer korte termijn een volledig zicht te krijgen op de verontreiniging en de blootstelling eraan te verminderen”, zegt de afvalstoffenmaatschappij nog.

Minister Demir zal zich nu moeten buigen over de beroepsprocedure. Zolang er geen beslissing is, zouden de beslissing van OVAM en de aan 3M opgelegde deadlines geldig blijven.

Vastgoed

Jobs in de regio