© AFP

Louis van Gaal geeft zijn aanvoerder Virgil van Dijk na interland tegen België vrijaf: “De Bruyne heeft gelijk: het is van de gekke”

Hijzelf heeft er wel zin in, maar begrijpt dat dit bij de spelers heel wat minder is. Louis van Gaal (70), vrijdag met Nederland in Brussel tegenstander van de Rode Duivels, vindt het van de gekke dat de internationals na een zwaar seizoen nog vier interlands in elf dagen voor de Nations League moeten spelen. Kevin De Bruyne (30) voelt zich alvast gesteund.

Ludo Vandewalle

Onze landgenoot wond er ­afgelopen weekend op de KDB Cup geen doekjes om. “We ­hebben amper drie weken ­vakantie op een heel jaar”, ­klaagde De Bruyne. “Dan is twee ­weken voor de ­Nations League te lang. Het is voor ­iedereen een ­slopend seizoen geweest. “

Op de eerste bijeenkomst van Oranje in Zeist kon Louis van Gaal niet anders dan beamen. “Ik heb ook gelezen wat De Bruyne vertelde”, aldus de Nederlandse bondscoach. “Het was een heel zwaar seizoen met veel wedstrijden en dan ook nog eens die ­coronatoestanden erbij. Dan nog vier duels in elf dagen spelen, is van de gekke. Daar moet ik De Bruyne gelijk geven.”

Het zijn geen loze woorden. Van Gaal voegt de daad bij het woord en laat zijn aanvoerder Virgil van Dijk (30) alleen tegen België ­spelen. Daarna mag de ver­dediger met vakantie. “We ­moeten serieus blijven, Virgil speelde zestig wedstrijden na een seizoen waarin hij zwaar ­geblesseerd was. Klopp stelde hem bij Liverpool in de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Aston Villa ook niet op. Waarom was dat, denk je? Hij is op. Het gaat niet meer. Dan gun ik hem de nodige rust.”

 

 ©  ISOPIX

Wijnaldum niet, Janssen wel

In Nederland winden ze zich enorm op over enkele keuzes van Van Gaal. Zo riep de Amsterdammer 86-voudig international en sterkhouder op het middenveld Georginio Wijnaldum (31) niet op. Voor velen onbegrijpelijk, maar niet voor Louis van Gaal. “Ik val door de mand bij de andere ­internationals als ik Wijnaldum oproep”, verraste de bondscoach. “Hij mag dan wel een van de ­leiders van dit Oranje zijn, hij heeft de jongste maanden niet meer geleverd. Ik liet hem in maart nog wat vriend­schappelijke wedstrijden meedoen en telkens moest ik hem ­vervangen. Omdat hij niet voldoende leverde. Onlogisch is dat niet, want hij mag bij PSG nauwelijks nog meedoen. Oranje is geen revalidatiecentrum waar spelers opnieuw op niveau moeten ­komen. Zo werkt het niet. Je hebt geen automatische rittenkaart bij mij. Je moet leveren.”

Terwijl vaste waarden als Arnaut Danjuma (Villarreal) en Jordy Clasie (AZ) – beiden ex-Club Brugge – Rick Karsdorp (AS ­Roma), Donyell Malen (Dortmund), Owen Wijndal (AZ) en Marten de Roon (Atalanta) ­wegens blessures moesten afzeggen, riep Van Gaal wel spits Vincent Janssen (27) op. Dat is een grote verrassing, want sinds de spits in 2016 voor meer dan 20 miljoen euro van AZ naar Tottenham werd getransfereerd, is het alleen maar bergaf gegaan. ­Nauwelijks gespeeld en nog veel minder gescoord. Hij speelt nu in Mexico bij het onooglijke Monterrey, nummer zeven in de Liga MX, waar hij zelfs geen vaste basis­speler is. Daarom had Janssen in de verste verte niet gedacht dat hij nog voor Oranje zou opgeroepen worden en plande hij de trouw met zijn verloofde Talia op 4 juni, de dag na België - Nederland.

“Janssen is wat je noemt een Van Gaal-spits”, aldus de bondscoach, die daarmee meteen een nieuw begrip in de wereld bracht. “Dat is een spits die je altijd kan aan­spelen en die in de diepte blijft, niet iemand die terugzakt op het middenveld. Ik ben echter geen onmens en het huwelijk van die jongen mag gewoon doorgaan. Een leuke huwelijksdag, een even prettige huwelijksnacht en dan verwacht ik hem op 7 juni bij de selectie. Hij zal dus niet spelen ­tegen België.”

Vincent Janssen 

Vincent Janssen ©  AFP

Een Van Gaal-spits

Een kleinere verrassing is dan weer de wederoproeping van Bruno Martins Indi, de 30-jarige verdediger van AZ. Hij werd de jongste vijf jaar niet meer ­geselecteerd. Brian Brobbey (Ajax), Lutsharel Geertruida (Feyenoord) en Mitchell Bakker (Bayer Leverkusen) blijven dan weer bij Jong Oranje, dat zich nog moet kwalificeren voor het EK 2023 in Georgië en Roemenië. De Jonge Duivels zijn wel al ­geplaatst. “Kwalificatie daarvoor is belangrijker dan de Nations League”, gaf Van Gaal nog maar eens zijn geringe appreciatie voor deze competitie mee.

Vastgoed

Jobs in de regio