© atv

Nieuw campusgebouw Viaduct vormt sluitstuk van ‘AP-wijk’ op Spoor Noord

Antwerpen -

Met de feestelijke opening van ‘campus Viaduct’ in de Ellermanstraat heeft AP Hogeschool maandagmiddag het laatste ontbrekende stukje van campus Spoor Noord officieel in gebruik genomen. Dat is precies tien jaar nadat daar in 2012 de eerste steen werd gelegd.

Elien Van Wynsberghe

Het nieuwe campusgebouw van 7.500 vierkante meter telt onder meer vier grote aula’s en een reeks klassieke klas- en projectlokalen en biedt plaats aan zo’n tweeduizend studenten. Maandagmiddag vond de feestelijke opening van Campus Viaduct plaats. Het nieuwe gebouw vormt het sluitstuk van de ‘AP-wijk’ aan Park Spoor Noord. In totaal beslaat Campus Spoor Noord nu 46.500 vierkante meter voor 7.500 studenten.

“We wisten twee jaar geleden al dat we deze extra ruimte hard nodig zouden hebben”, zegt algemeen directeur Pascale De Groote. “Na de sterke groei van de bacheloropleidingen integreerde AP toen nieuwe 2-jarige graduaatsopleidingen en de verkorte lerarenopleiding. Die bleken al snel erg succesvol. Dit academiejaar hebben we de drempel van 15.000 AP-studenten overschreden. Daarmee zijn we een van de grootste hogescholen van Vlaanderen.”

Noorderplaats

In 2012 werd de eerste steen gelegd van de nieuwe campus aan Park Spoor Noord. Die verbindt nu de stedelijke Leien en de Noorderlaan aan de ene kant met het park aan de andere kant. Het gebouw aan de Noorderplaats vormt vandaag de kop van vijf AP-gebouwen: Noorderplaats, Ellermanstraat, het nieuwe gebouw Viaduct, de Lichttoren en de sporthal Parkloods. Na tien jaar is Campus Spoor Noord helemaal klaar.

In totaal vroeg campus Spoor Noord om een investering van 110 miljoen euro. “Toen men destijds zei dat men van de Ellermanstraat de ‘AP-avenue’ zou maken, leek me dat toch een beetje overdreven”, aldus Marleen Vanderpoorten, voormalig minister van Onderwijs en voorzitter van de raad van bestuur van AP. “Maar vandaag is die avenue definitief gerealiseerd.”

De ‘AP-avenue’. © AP Hogeschool

Pijlen gericht op Slachthuiswijk

En daarmee houdt het expansieverhaal voor AP in Antwerpen niet op. “AP heeft altijd ingezet op innovatieve stadsontwikkeling”, zo zegt Vanderpoorten. “Jaren geleden hebben we dat gedaan door Spoor Noord mee op de kaart te zetten en we gaan dat blijven doen. Kijk maar naar de toekomstige campus in de nieuwe Slachthuiswijk.”

Op de gronden van het slachthuis op de Dam zal de hogeschool een hightech campus bouwen op het toekomstige Hallenplein. De campus moet onderdak bieden aan 3.500 studenten in de zogeheten STEM- opleidingen. Dat staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. “Ook hier zetten we niet zomaar een gebouw neer op een willekeurige plek maar geven we mee vorm aan de stad van de toekomst”, besluit De Groote.

Een simulatie van de nieuwe campus in de Slachthuiswijk. © AP Hogeschool

In totaal bestaat Campus Spoor Noord uit vijf gebouwen. © Patrick De Roo

Campus Viaduct was het laatste ontbrekende stukje. © Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV