© Joren De Weerdt

Voetbalclub K. Lyra-Lierse komt officieel in handen van de supporters

Lier, Berlaar -

De supporters van voetbalclub K. Lyra-Lierse mogen zich sinds maandag 30 mei officieel aandeelhouder én eigenaar noemen van hun club. “Daarmee doen we iets baanbrekends in het Belgische voetbal, waar zowat elke club het persoonlijke speeltje is van één rijke eigenaar”, zegt Serge Verheeken, voorzitter van het Pallieter Supporterscollectief.

Chris Van Rompaey

“Het bestuursmodel van K. Lyra-Lierse is er één dat eigenaarschap en inspraak voor supporters garandeert en waarborgt voor de toekomst. En dat is uniek in het Belgische voetbal. Met andere woorden: de club is handen van de mensen die wekelijks op de tribune staan en iedereen die ze een warm hart toedraagt”, zegt woordvoerder Matthias Hendrix.

Een hart voor voetbal

“Vanaf 30 mei werkt K. Lyra-Lierse daarom vanuit een nieuwe vennootschapsvorm: een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk (CVSO). Deze structuur bevat steeds meerdere aandeelhouders, van wie het stemrecht gelimiteerd is tot maximaal 10%. Een echte samenwerking tussen mensen met een hart voor voetbal, dus. Meteen ook de pure essentie van een voetbalclub”, aldus Raf Bormans, algemeen verantwoordelijke bij K. Lyra-Lierse.

“Alle aandeelhouders van de club zijn supporters van K. Lyra-Lierse. De samenstelling hiervan is zeer divers: van bedrijfsleiders uit de regio die onze club reeds jarenlang trouw ondersteunen tot individuele supporters en supportersclubs of vriendengroepen die samen een aandeel van onze club aanschaffen. Onze hoofdaandeelhouder wordt ons supportersorgaan, het Pallieter Supporterscollectief, en dus bijgevolg ook al haar leden.”

Gouden Aandeel

Het Pallieter Supporterscollectief beschikt, naast twee gewone aandelen, ook over een extra aandeel in een uitzonderlijke categorie, het zogenaamde Gouden Aandeel. Hieraan zijn de identiteitskenmerken van de club gekoppeld, zoals het gebruik van het stamnummer, de clubkleuren, de naam en de speellocatie.

Bovendien biedt het Pallieter Supporterscollectief aan elke supporter de kans om mede-eigenaar te worden. “Dit gebeurt via een democratisch lidmaatschap van slechts 10 euro per jaar en een eenmalige inleg van 100 euro. Het Pallieter Supporterscollectief heeft bovendien ook een voorkooprecht bij een eventuele verkoop van al bestaande aandelen”, verduidelijkt Serge Verheeken.

Terugkeer naar Lier

Dankzij de uitgifte van aandelen kan K. Lyra-Lierse ook haar financiële basis verbreden met het oog op de terugkeer van Berlaar naar Lier. De club voert een kapitaalsverhoging van 310.001 euro door. “Dat bedrag gebruiken we als hefboom om onze verplichtingen voor de nieuwe infrastructuur na te komen. De bedoeling is om de bouw af te ronden in 2024, zodat we het voetbalseizoen 2024-2025 voor zowel jeugd als eerste elftal kunnen aanvatten op het nieuwe sportpark, met bijbehorend stadion, naast de Ring van Lier”, zegt Raf Bormans.

“Lyra-Lierse, da’s terugkeren naar de essentie van het voetbal als echte volkssport. En dan hoor je als club ook effectief in handen te zijn van de supporters. Zowel op als naast het veld doen we het zelf. Op eigen kracht. Met veel mensen samen. En dit is nog maar de start. Onze slogan is ‘’t is uwe voetbal’, en die zetten we om in de praktijk”, aldus Eric Van Meir, ambassadeur bij K. Lyra-Lierse.

Vastgoed

Jobs in de regio