Een van de meest opmerkelijke objecten in de tentoonstelling is de zilveren dirigeerstok uit 1984 van Octave Peeters. © Ward Bosmans

Expo met unieke objecten naar aanleiding 250-jarig bestaan oudste muziekvereniging van de Benelux

Sint-Amands -

Met haar 250 jaar is de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia van Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands) de oudste muziekvereniging van de Benelux. Reden genoeg voor de heemkundige kring Heverstam om een tentoonstelling op te zetten over de rijke geschiedenis van de harmonie.

Ward Bosmans

Je kan de tentoonstelling over de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia nog bezoeken op 4, 5 en 6 juni in Zaal De Leeuw in het centrum van Sint-Amands. “Als heemkundige kring proberen wij altijd in te spelen op actuele thema’s in Sint-Amands”, zegt voorzitter Ludo De Vogelaer. “Het 250-jarig bestaan van de Harmonie konden we uiteraard niet zomaar voorbij laten gaan. Wat we hier tonen zijn documenten en objecten uit die lange geschiedenis. Die komen uit onze eigen archieven en natuurlijk ook uit die van de harmonie zelf. Jammer genoeg is er tijdens de Tweede Wereldoorlog veel verloren gegaan.”

Voorzitter van de heemkundige kring Heverstam Ludo De Vogelaer. © Ward Bosmans

Een van de meest opmerkelijke objecten in de tentoonstelling is de dirigeerstok van Octave Peeters. Dat is de man die samen met zijn broer Zaal De Leeuw bouwde, het vroegere lokaal van de harmonie. “Hij was dirigent en voorzitter. Als bedanking kreeg hij de dirigeerstok van de harmonie in 1894. We hebben de dirigeerstok gevonden tussen een hoop rommel”, legt De Vogelaer uit.

Wat maar weinig mensen weten, is dat de harmonie ooit ook een toneelafdeling had. Niet zomaar een afdeling, want Retorica won verschillende belangrijke prijzen. Ook daar zijn documenten van bewaard die bijna anderhalve eeuw oud zijn. “Opmerkelijk is dat alle evenementen toen georganiseerd werden in functie van de uren van het openbaar vervoer.”

De reus Remi dateert uit 1983 is genoemd naar de toenmalige voorzitter Remi Delforge. © Ward Bosmans

Een ander in het oog springend object is de reus Remi. Die dateert uit 1983 en is genoemd naar de toenmalige voorzitter Remi Delforge. Ook een origineel vaandel uit 1922 en tientallen medailles worden tentoongesteld. De heemkundige kring Heverstam verzamelde alles bovendien in een brochure waarin de geschiedenis van de oudste muziekvereniging van de Benelux uit de doeken wordt gedaan.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio