Johan Poppelaars komt graag naar het Noorderterras om naar de cruiseschepen te kijken, maar dat kan dus niet na 18 uur. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Rolstoelgebruikers klagen slechte toegankelijkheid Noorderterras aan: “Dit stukje Antwerpen is blijkbaar niet voor iedereen”

Antwerpen -

Genieten van de cruiseschepen of de zonsondergang vanop het Noorderterras is voor Johan Poppelaars (69) voor 10 uur en na 18 uur uitgesloten. De deuren naar de liften zijn dan gesloten. Zonder de lift geraakt Johan met zijn rolstoel dan niet op zijn geliefde Noorderterras. “Als ik de tijd niet in de gaten hou, dan zit ik hier vast”, zegt Johan.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Rolstoelgebruikers en ouders met buggy geraken nog moeilijk aan overkant Schelde

Johan heeft multiple sclerose. Hij verplaatst zich met zijn honderd kilogram zware elektrische rolstoel. Het Noorderterras is één van zijn favoriete plekken in Antwerpen. Hij geraakt daar nu alleen via de lift in het nieuwe gebouw aan Het Steen.

“Ik fotografeer graag cruiseschepen”, zegt Johan. “Vanop het Noorderterras kan je ze ook mooi in beeld brengen als ze komen aanvaren. Alleen moet ik dat doen tussen 10 en 18 uur. Dat zijn de openingsuren van de winkel in Het Steen. Om 18 uur gaan de deuren naar de liften op slot. Als ik de tijd niet in het oog hou, dan zit ik vast op het Noorderterras. De enige manier om daar dan af te geraken, zijn de trappen en dat is onmogelijk met een rolstoel. Omdat die zo zwaar is, kunnen mensen mij ook niet helpen.”

De zware deuren open trekken vanuit de rolstoel is niet eenvoudig. Gelukkig zijn er wel mensen die een handje willen helpen. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Maar ook als de deuren niet op slot zijn, blijft het een uitdaging. De deuren naar de trappenhal en de lift zijn zeer zwaar. Ze open duwen lukt Johan nog, maar ze open trekken is een hele klus. Gelukkig zijn er altijd nog mensen die hem daar bij willen helpen. De panoramaverdieping op het nieuwe deel van Het Steen is helemaal uitgesloten voor mensen in een rolstoel. De lift gaat juist tot onder deze verdieping en dan zijn het trappen.

“Met het nieuwe gebouw is de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers naar het Noorderterras verslechterd”, zegt Johan. “Vroeger was die te bereiken via hellingen. Het is toch absurd dat mensen in een rolstoel voor het sluitingsuur van de winkel het Noorderterras moeten verlaten. Dit is niet klantvriendelijk. Op het Noorderterras heb je een mooi zicht op de cruiseschepen die komen aanvaren op de Schelde en zeker als binnenkort er weer zeilschepen liggen met de Tall Ships Races volgende maand.”

Ludo den Aantrekker is voorzitter van de stedelijke adviesraad voor personen met een handicap. Hij vindt de situatie discriminerend tegenover mensen in een rolstoel.

“Het is belachelijk dat mensen in een rolstoel niet op het Noorderterras kunnen na 18 uur”, zegt den Aantrekker. “Ze hebben hier weer niet aan gedacht, maar ook niet aan ouders met een kind in een buggy en eentje aan de hand. Al 25 jaar proberen we met de adviesraad om hierin verandering te brengen, maar ik moet vaststellen dat steeds weer dezelfde fout wordt gemaakt. Ik mis goodwill op het Schoon Verdiep.”

LEES OOK. Het Steen 2.0 is open: zal de Antwerpenaar de vernieuwde burcht eindelijk omarmen?

Verrast

Antwerps schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) is verrast door de problemen die Johan ondervindt. “In het ontwerp van het nieuwe gebouw aan Het Steen is daadwerkelijk wel rekening gehouden met de toegankelijkheid”, zegt de schepen. “Dat de deuren naar de liften sluiten na 18 uur moet ik laten natrekken.”

De lift is de enige manier om met een rolstoel tot op het Noorderterras te geraken. Alleen zijn de deuren naar de lift gesloten voor 10 uur en na 18 uur. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Voor schepen van Gelijke Kansen Karin Bachar (Vooruit) is het toegankelijk maken van het openbaar domein en openbare gebouwen een prioriteit. Ook hij is verrast.

“Ik betreur dat er hier gemiste kansen zijn wat betreft toegankelijkheid”, zegt Bachar. “Iedereen moet evenveel kansen krijgen om te genieten van wat Antwerpen te bieden heeft. We werken hiervoor nauw samen met het Vlaams expertisecentrum Inter. Zij zorgen er mee voor dat toegankelijkheid als prioriteit wordt meegenomen bij de ontwerpfase van elk nieuw gebouw.”

“Nu zullen we samen met hen bekijken wat er beter kan bij bestaande gebouwen, zoals Het Steen. Ook hier zullen we dus onderzoeken of er nog bepaalde redelijke aanpassingen gemaakt kunnen worden en of we zo aan de vraag van Johan Poppelaars kunnen tegemoetkomen”, zegt de schepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen