Banners aan de ramen van het pand van het vroegere Electro Claes maken duidelijk dat Boom grote plannen heeft. 

Banners aan de ramen van het pand van het vroegere Electro Claes maken duidelijk dat Boom grote plannen heeft. © rr

Boom zet alles op alles om het tij te keren: “Vijf nieuwe handelszaken erbij in korte tijd”

De reportage in Gazet van Antwerpen over de hoge leegstand van handelspanden in Boom hakte erin. Maar het lokaal bestuur is ervan overtuigd het tij te kunnen keren. “De voorbije weken hebben zich liefst vijf nieuwe handelszaken aangemeld”, zegt schepen van Lokale Economie Tom Dewandelaere (CD&V). Nog eens meer dan tien leegstaande panden worden op korte termijn getransformeerd tot nieuwe handelspanden.

Afgelopen week maakte Toerisme Rupelstreek al bekend te verhuizen naar hartje Boom, in de Hoogstraat 27 waar het met zijn streekproducten ook een steentje bijdraagt. Daarnaast zijn er vijf handelszaken die de deuren hebben geopend of binnenkort van start gaan.

Op de Grote Markt kan je sinds kort opnieuw een pint drinken in het pop-up café ‘Bij De Noenkel’ door de mannen van Chapolino. In de Hoogstraat opende inmiddels ook Rayn’s, een ontbijt- en lunchbar en ijssalon. Nog in de Hoogstraat volgen nog snoepwinkel Bibi Bonbon (juni) en Top-Velo fietshandel (gepland in augustus). In de Groene Hofstraat komt er ook Galerij De Zitkamer bij (najaar 2022).

De Hoogstraat. Links waar Spillemaeckers was, komt snoepwinkel Bibi Bonbon.

De Hoogstraat. Links waar Spillemaeckers was, komt snoepwinkel Bibi Bonbon. © bar

“Er zitten nog verschillende projecten in de pijplijn om het handelscentrum nieuw leven in te blazen”, blikt schepen Tom Dewandelaere vooruit. “Voor het pand in de Hoogstraat 7, beter bekend als het vroegere Electro Claes, dat het autonoom gemeentebedrijf Boom-Plus aankocht, loopt een aanbesteding voor de aanstelling van een ontwerpersteam om begin 2023 al over te gaan tot een doorgedreven renovatie.”

“Ook de Blauwstraat krijgt de komende jaren een heel nieuw uitzicht”, gaat de schepen voort. “De vergunningsaanvraag voor de Blauwstraat 9-17 is lopende. Hier worden vijf leegstaande panden gesloopt en vervangen door een nieuwbouw met een handelsruimte van 280 vierkante meter. De werken gaan midden 2023 van start.”

Blauwstraat

Er is ook verandering op til in de Blauwstraat 50-62. Zeven panden, waarin vandaag nog pop-ups zijn gevestigd, worden gesloopt. In de plaats komen een handelsruimte op het niveau van de Blauwstraat van 430 vierkante meter, en een handelsruimte van 350 vierkante meter op de verdieping eronder. Die kijkt uit op het Pachterslei-park aan de achterzijde van de Blauwstraat. Het aanbestedingsdossier voor dit project is in opmaak, de werken starten eind 2022/begin 2023. De pop-ups worden in andere leegstaande panden ondergebracht.

“We hopen met deze nieuwe en vernieuwde panden heel wat dynamische en gemotiveerde handelaars aan te trekken om samen met hen, en met de bestaande Boomse zaken, aan een bruisend centrum te werken”, zegt burgemeester Jeroen Baert (N-VA). “De dienst lokale economie werkt in die zin ook nauw samen met de dienst beleving om voor meer evenementen en activiteiten in het centrum te zorgen. Het bestuur wil dan ook zaken aantrekken die duurzaam inzetten op beleving en attractie. De authentieke Italiaanse pasta- en specialiteitenzaak Pastonella in de Blauwstraat 27 is met deze werkwijze op een goede en succesvolle manier kunnen starten.”

Aangeboden door onze partners

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio