Betonblokken op de Netelaan versperren de doorgang naar de Arthur Vanderpoortenlaan. Je moet dus verder rijden tot aan de rotonde en daar terugdraaien.

Betonblokken op de Netelaan versperren de doorgang naar de Arthur Vanderpoortenlaan. Je moet dus verder rijden tot aan de rotonde en daar terugdraaien. © Chris Van Rompaey

Afslag naar Arthur Vanderpoortenlaan blijft dicht

Lier -

Oppositieraadslid Marcel Taelman (Hart voor de Burger) vindt de nieuwe situatie aan de Pallieterdriehoek aan de Netelaan in Lier onveiliger dan voordien. Toch kon hij schepen van Mobiliteit Bert Wollants (N-VA) niet overtuigen. De lelijke betonblokken maken weldra wellicht wel plaats voor bloembakken.

Chris Van Rompaey
Marcel Taelman.

Marcel Taelman. © Chris Van Rompaey

Verkeer dat vanuit de Werf naar parking Gasthuisvest wil rijden, kan vanop de Netelaan niet meer linksaf de Arthur Vanderpoortenlaan inslaan. Betonblokken maken dit onmogelijk. Je moet nu iets verder rijden tot aan de rotonde en daar terugdraaien. “Deze nieuwe situatie is onveiliger voor de zwakke weggebruikers, want auto’s moeten nu drie keer een zebrapad passeren”, stelt Marcel Taelman.

“We hebben de doorgang Netelaan stadsuitwaarts richting Arthur Vanderpoortenlaan dichtgezet om de fietsers die vanuit de Arthur Vanderpoortenlaan richting Netelaan rijden beter te beschermen. In de vorige situatie had het verkeer dat de straat indraaide vanop de Netelaan geen zicht op komende fietsers, wat tot een gevaarlijke situatie leidde voor die fietsers”, reageert schepen Bert Wollants.

Veel meldingen

“De stad kreeg hier jarenlang veel meldingen over en toen we voetpaden vernieuwden, hebben we besloten de verkeerscirculatie mee aan te pakken. We hebben de doorgang dichtgezet en de parkeerstrook in de Arthur Vanderpoortenlaan van kant gewisseld, zodat ook geparkeerde wagens een beter zicht krijgen op het fietsverkeer in beide richtingen in de straat. De korte extra afstand die wagens hierdoor moeten nemen, is verwaarloosbaar.”

 

 © Google

“Door het sluiten van de afslag van de Netelaan naar de Arthur Vanderpoortenlaan moeten fietsers nu niet meer spookrijden om aan de overkant van de Netelaan te geraken. Ofwel moesten ze vroeger even naar links tegen de rijrichting in, ofwel naar rechts tegen de rijrichting in. Beide manoeuvres werden door het aankomend autoverkeer alleszins niet verwacht. Bijkomend ontstaat er door het sluiten van de afslag ruimte om fietsers ook daadwerkelijk een oversteekplaats aan te bieden, want er waren daar voordien enkel zebrapaden.”

“Momenteel staan er betonblokken om de afslag dicht te zetten, maar die gaan we wellicht door bloembakken vervangen. Een vaste afsluiting is niet mogelijk, want wanneer we bijvoorbeeld de Rechtestraat, Heilige Geeststraat of Berlaarsestraat voor een of andere reden moeten afsluiten, dan moeten we de betonblokken kunnen wegdoen, zodat het verkeer via de Netelaan en de Werf de stad kan inrijden”, argumenteert schepen Wollants.

Gemeenteraadslid Marcel Taelman blijft het “een debiele maatregel” vinden.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio