Erik Thys met drie van zijn brandweerwagens. 

Erik Thys met drie van zijn brandweerwagens. © Jan Brys

Erik Thys verzamelt oude brandweerwagens: “Mijn laatste zal bier spuiten in plaats van water”

Kalmthout/Brasschaat -

Erik Thys (62) uit Brasschaat heeft een zaak in boomzorg. Maar daarnaast is hij een gepassioneerd brandweerman, én in het bezit van vier oude brandweerwagens waarvan hij er al twee helemaal in de oorspronkelijke staat herstelde. De andere twee staan nog op het programma.

De passie is met de jaren gegroeid. “Op je 20ste heb je geen oog voor deze dingen, maar met de jaren komt dat. In 2005 vond ik een volledig verwaarloosde brandweerwagen. Achteraf is gebleken dat die voor mij een hele familiegeschiedenis heeft. Hij is van het jaar 1960, mijn geboortejaar. Verder heeft mijn grootvader hem bij de inhuldiging ingereden. Ook mijn oom – Willy Grimon – heeft ermee gereden. Ik heb hem helemaal uiteen gehaald, opnieuw gespoten en terug in orde gebracht. Het is niet altijd gemakkelijk alle verdwenen stukken terug te vinden, maar ze zijn er nog wel. Je moet alleen veel geduld hebben en lang zoeken.”

Correct wapenschild

Op oude foto’s ben ik gaan zoeken naar het toen gangbare wapenschild van de gemeente Brasschaat. Hij heeft 35.000 kilometer op de teller staan. Dat is niet zo heel veel maar je moet weten dat een brandweerwagen zeer vaak stationair staat te draaien. Er kunnen achterin acht mensen plaatsnemen en vooraan drie. In die tijd waren er veel brandweermannen en weinig middelen, nu is dat andersom. Het gebeurde soms dat de wagen niet startte. Dan haakten ze er achteraan de pomp af en duwden hem in gang. Dan ging de pomp er opnieuw aan en konden ze vertrekken.”

De Brasschaatse brandweerwagen uit 1960.

De Brasschaatse brandweerwagen uit 1960. © Jan Brys

De brandweerman is ook in het bezit van de Unimog die in 2011 bij de brand op de Kalmthoutse Heide helemaal in de fik ging. Er was enorm veel schroeischade. “Ik heb daar drie jaar aan gewerkt. De leidingen waren allemaal gesmolten, maar hij is nu helemaal origineel zoals in het bouwjaar 1975. Verder heb ik nog twee wagens op het programma staan. Met één heb ik nog leren rijden. Deze wagen uit 1966 heeft dus een grote emotionele waarde voor mij. Het is de enige nog resterende diesel in zijn soort”.

De Unimog, die bij een heidebrand zo goed als helemaal verloren ging.

De Unimog, die bij een heidebrand zo goed als helemaal verloren ging. © Jan Brys

Erik Thys kon ook nog een brandweerwagen van het korps uit Lier op de kop tikken. “De collega’s daar waren al begonnen met hem te restaureren, maar op een bepaald ogenblik stopte dat project en kwam hij te koop. Ik heb er toen 1.600 euro voor geboden en tot mijn grote verbazing was hij van mij. De mensen uit Lier vroegen me uitdrukkelijk om hem niet af te breken. Ik ga hem restaureren zodat hij opnieuw het uitzicht van een brandweerwagen krijgt, maar ik ga hem gebruiken als rijdende bar. In plaats van water zal hij dus bier spuiten”, vervolgt Erik.

De brandweerwagen van het Lierse korps.

De brandweerwagen van het Lierse korps. © Jan Brys

“Ik heb er al zeer veel tijd in gestoken en ook geld. Maar nu is het wel genoeg. Je mag toch rekenen dat ik aan elke wagen toch ongeveer 20.000 euro heb besteed. Je moet het natuurlijk goed doen. Ik maak elke wagen eerst technisch helemaal in orde. Dan begin ik aan de carrosserie. De motor moet natuurlijk ook nog kunnen draaien.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio