De gouden ring met inscriptie. 

De gouden ring met inscriptie. ©  rr

Trouwring Vlaamse oorlogsvluchtelingen WO I teruggevonden in Schotland, nu zoektocht naar familie

Heist-op-den-Berg -

Een Schotse metaaldetectorist heeft aan een boerderij in Glasgow waar in de Eerste Wereldoorlog Belgische oorlogsvluchtelingen verbleven een trouwring uit 1906 gevonden. Natuurlijk zou hij het fantastisch vinden om die ring terug te bezorgen aan de (achter)kleinkinderen van de genaamde Frans Van Peel en Veronica Van Haecht.

Geert Van Hoof uit Pulle, die met de Stichting Gevonden-Verloren ook al tal van trouwringen weer bij de rechtmatige eigenaar bracht, wil via een oproep zijn zoekmaatje in Schotland helpen. De vinder ging er al snel van uit dat de eigenaar van de ring een Belgische vluchteling uit de Eerste Wereldoorlog moet zijn geweest. De vroegere eigenaar boerderij in Glasgow waar de ring gevonden is heeft aan Belgische vluchtelingen onderdak geboden.

De inscriptie op de ringen is F. Van Peel en V. Van Haecht, 24 juli 1906. Via een oproep op de facebookpagina World War 14-18 kon een genealoog al een oude Belgische huwelijksakte opdiepen. Veronica Van Haecht blijkt afkomstig uit Haacht en Frans Van Peel, eerste voornaam Guillelmus (Willem), was afkomstig uit Mechelen. Zij was landbouwster, hij een magazijnier uit Koningshooikt. Het valt op dat ze op latere leeftijd getrouwd zijn. Zij was 46, hij 37, wat het wel onwaarschijnlijker maakt dat ze samen nageslacht hadden, al kunnen ze ook al kinderen uit een eerder huwelijk hebben gehad. Het huwelijk werd voltrokken in Heist-op-den-Berg.

Iemand vond intussen ook dat ze later nog in St-Ann’s Camp on Sea als vluchteling verbleven hebben en daar op zoek waren naar broers of zussen. Vermoedelijk is de familie dan toch in groep gevlucht.

Wie meer weet, kan de zoekoproep op de Facebookpagina World War I aanvullen of mag mailen naar kristin.matthyssen@gazetvanantwerpen.be

Gegevens uit de huwelijksakte.                  

Gegevens uit de huwelijksakte.  ©  rr

 

 ©  rr

 kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio