Raf Thys met zijn zonen Kamiel en Anton. 

Raf Thys met zijn zonen Kamiel en Anton. © w&f

Bronzen vredesbeeld van Raf Thys kijkt uit over Kalmthoutse Heide en eert oorlogsheldinnen

Kalmthout -

Op de rand van het Grenspark Kalmthoutse Heide overschouwt vanaf nu een bronzen vrouwenbeeld het natuurgebied. Het kunstwerk van Raf Thys brengt zo een ode aan alle gekende en anonieme heldinnen uit de Eerste Wereldoorlog, en eigenlijk alle oorlogen.

Raf Thys stelde al lang vast dat de vele standbeelden in ons land ter herdenking van de Eerste en Tweede Wereldoorlog mannen voorstellen: soldaten, officieren, verzetslui. Hij heeft daar begrip voor, maar vindt het jammer dat de vele vrouwen die ook hun leven riskeerden in die oorlogsperiodes zijn vergeten. Toen hij vier jaar geleden burgemeester Lukas Jacobs hierover aansprak en hem het idee voorlegde om een vrouwenbeeld te maken om de oorlogsheldinnen te herdenken, viel dat niet in dovemansoren. De beeldhouwer kon aan het werk.

Vredesbeeld.

Vredesbeeld. © w&f

Zaterdag werd het eindresultaat onthuld in het bijzijn van meer dan honderd familieleden van oorlogsheldinnen, vrienden en kennissen. Raf Thys: “Het idee voor het beeld komt eigenlijk van mijn vrouw. Dag op dag drie jaar na haar overlijden mag ik het beeld hier onthullen. Voor haar moest het op deze plaats zijn, want de Duitse bezetters bouwden hier in 1915 de beruchte dodendraad om te verhinderen dat mensen zouden vluchten naar Nederland. Mieke Boden, grootmoeder van mijn vrouw, smokkelde brieven naar de frontsoldaten aan de Ijzer.”

Wanneer Mieke Boden bericht kreeg dat er brieven van soldaten waren aangekomen, vroeg ze aan de Duitsers een speciale toestemming om legaal familie te bezoeken aan de andere kant van de dodendraad. Dat was geen probleem, maar de brieven veilig en onopgemerkt thuisbrengen was dat wel. “Om er zo alledaags mogelijk uit te zien kleedde ze zich ook onopvallend. De brieven werden verstopt in brood, in de holle buizen van de fiets of op het lichaam. Bij een controle in november 1915 liep het fout. De Duitsers vonden de brieven, Mieke Boden werd gevangen genomen en naar de Antwerpse gevangenis in de Begijnenstraat afgevoerd”, legt Raf Thys uit.

Een eerbetoon aan alle oorlogsheldinnen.

Een eerbetoon aan alle oorlogsheldinnen. © w&f

Het beeld is geen specifiek eerbetoon aan Mieke Boden. Het is het beeld van een vrouw die symbool staat voor de moed en vastberadenheid van alle oorlogsheldinnen, vroeger en nu. Het beeld straalt waakzaamheid uit. De vrouw kijkt achterom om te zien of ze gevolgd wordt. In haar hand houdt ze een bundel brieven vast. Op haar hoofd staat een duif als symbool van de vrede.

Tot en met maandag 6 juni loopt in het Arboretum Kalmthout een tentoonstelling over de oorlogsheldinnen van toen. Dankzij opzoekwerk werd van elf Kalmthoutse vrouwen al documentatie en enkele foto’s verzameld. Na de oorlog werden ze door België beloond met stemrecht. Alle andere vrouwen moesten nog wachten tot 1948 voor er ook voor hen algemeen stemrecht kwam.

Burgemeester Lukas Jacobs, Raf Thys en cultuurschepen Silke Lathouwers.

Burgemeester Lukas Jacobs, Raf Thys en cultuurschepen Silke Lathouwers. © w&f

Burgemeester Lukas Jacobs: “Raf zorgde voor dit prachtige kunstwerk. Niet evident om dat op deze plek te kunnen neerzetten. Maar het staat op enkele meters na net niet in het natuurgebied en dus kon het.” Het beeld kostte de gemeente 40.000 euro.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio