Dirk Van Dijck hier met dochter Natalia een tiental jaar geleden toen hij de trofee De Snelste Duif van Gazet van Antwerpen had gewonnen. 

Dirk Van Dijck hier met dochter Natalia een tiental jaar geleden toen hij de trofee De Snelste Duif van Gazet van Antwerpen had gewonnen. ©  joren de weerdt

Duivenkampioen Dirk Van Dijck veel te jong overleden

Zandhoven -

De duivenwereld is in rouw. Dirk Van Dijck, vaandeldrager van de duivensport in Zandhoven, is op 61-jarige leeftijd overleden. Blijkbaar leed hij al langer aan een hartkwaal. In 2017 was hij ook al even out. Van Dijck was voorzitter van de duivenbond in Zandhoven en een van de weinigen die professioneel van zijn sport kon leven. Hij laat een vrouw en een tienerdochter achter.

Dirk Van Dijck overleed op de dag van een van zijn lievelingsvluchten, de wedstrijd van Bourges, die hij zelf ook ooit won. Een van zijn bekendste duiven heette ook ‘den Bourges’. De voorzitter van de Koninklijke Belgische Duivenbond liet al een boodschap achter op sociale media en had het over een icoon van de Belgische duivensport.

Dirk, met hokken in de Driehoekstraat, verwierf internationale faam met zijn superduif Kannibaal, waar talrijke nationale winnaars en asduiven van afstammen. De Nederlandse duivenpublicist Ad Schaerlaekens noemde hem “een sieraad voor de duivensport”. Hij omschreef Van Dijck als iemand die nooit minachtend praatte over anderen en een speler bij wie het geld pas op de tweede plaats kwam, en de sport en het spelplezier op de eerste plaats.

Hij vertelde in interviews dat hij destijds was begonnen als vogelvanger, maar toen dat bij wet verboden werd, begon hij in 1973 met de duiven te spelen. In 2017 sukkelde Dirk met zijn gezondheid. Hij was snel buiten adem. De longspecialist adviseerde hem om al zijn duiven weg te doen. Enorm confronterend voor een duivenmelker in hart en nieren. “Ik antwoordde de specialist meteen: Mijn duiven weg doen? Voor niemand!”, zo vertelde hij twee jaar geleden in een interview met Pigeon Paradise. “Nadien bezocht ik een hartspecialist en die ging gelukkig niet mee in dat verhaal. De duiven moesten zelfs blijven.”

De jongste maanden ging het spijtig genoeg weer bergaf met zijn gezondheid. Van Dijck was ook iemand die gul bons schonk voor veilingen voor goede doelen.

(kma)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio