Directeur en gelegenheidsgids Pieter-Jan Vaes leidt buurtbewoners en AH-fans rond in de nieuwe supermarkt. 

Directeur en gelegenheidsgids Pieter-Jan Vaes leidt buurtbewoners en AH-fans rond in de nieuwe supermarkt. © JAA

Schilde kijkt uit naar opening Albert Heijn: supermarktdirecteur geeft buurtbewoners preview

Schilde -

Pieter-Jan Vaes telt af naar woensdag 1 juni. Dan gaat ‘zijn’ Albert Heijn (AH) in Schilde open. En de uitbater is duidelijk niet de enige die daarmee bezig is. Het voorbije weekend leidde de directeur tientallen nieuwgierige buurtbewoners en fans van de Nederlandse supermarkt rond in het grote winkelpand op Schilmart waarin eerder 27 jaar lang grote concurrent Carrefour gevestigd was.

Edegemnaar Pieter-Jan Vaes (37), die in Schilde een team van 45 medewerkers leidt, wil van zijn tweede AH een even groot succes maken als zijn winkel in Merksem, die een jaar geleden de deuren opende. De komst van de Hollandse zus van Delhaize was aanvankelijk omstreden. Toch toen Albert Heijn jaren geleden plannen koesterde om zich aan de overkant van de Turnhoutsebaan te vestigen, in de voormalige meubelzaak Van Ende. De gemeente stak daar toen een stokje voor.

Van de storm van protest die toen ontstond in de omliggende villawijk Drijhoek omwille van de verwachte verkeerschaos, is nu niks meer te merken. De komst van Albert Heijn wordt op gejuich onthaald en niet alleen door veel van de ruim 1000 Nederlanders die in Schilde wonen.

Uitbater Pieter-Jan Vaes nam de deelnemers aan de rondleidingen ook mee naar de ‘backstage’ van Albert Heijn.

Uitbater Pieter-Jan Vaes nam de deelnemers aan de rondleidingen ook mee naar de ‘backstage’ van Albert Heijn. © JAA

“Het brood is echt krakend vers en lekker. En ze hebben alles prima georganiseerd”, weet Liliane Verelst. En zij kan het weten wat ze heeft haar hele loopbaan zelf in een supermarkt gewerkt. Achiel De Weerdt is een fan van het ruime kazenassortiment en stelt vast dat de 0,99 euro die AH in de openingsweek vraagt voor een flesje Duvel echt wel een stuntprijs is, net als de ‘bonusknaller’ van 9,99 euro voor een bak Belgische Jupiler-pils.

“Dat deze winkel groter lijkt dan voorheen, is niet alleen een gevoel. We houden van efficiëntie en dus hebben we de magazijnruimte verkleind om nog meer plaats te maken voor onze vele producten”, vertelt supermarktdirecteur Pieter-Jan Vaes. “We beschikken hier over 1540 vierkante meter. Een groot deel van die oppervlakte is bewust ingenomen door onze versmarkt en de vele bonusaanbiedingen die wekelijks wijzigen.“

Niet meer naar Westmalle

Eric en Pascale Somers wonen in de wijk Kotsbos. “We zijn opgelucht dat hier opnieuw een supermarkt is gekomen. Sinds de sluiting van Carrefour trokken we nu en dan al naar de AH in Westmalle. Straks kunnen we met de fiets naar die van Schilde komen. Groente en fruit zijn altijd opvallend vers”, is de ervaring van Eric en Pascale.

Eric en Pascale Somers uit de wijk Kotsbos worden vaste klanten.

Eric en Pascale Somers uit de wijk Kotsbos worden vaste klanten. © JAA

Gids Pieter-Jan Vaes had geen moeite om zijn volgelingen in te pakken. AH mag dan wel uitpakken met Hollandse prijzen en veel merken van onze noorderburen. De keten heeft ook oog voor streekproducten uit de Voorkempen en heeft geleerd dat de Belgen rundsvlees van Belgisch witblauw-kwaliteit prefereren.

De eerste klanten, voor wie naast vier gewone ook acht zelfscankassa’s ter beschikking staan, krijgen woensdag een feestelijk onthaal met muziek, poffertjes en pizza’s. Eigenlijk moest Vaes de AH-fans maar slechts één moeilijke boodschap brengen: zijn supermarkt zal niet langer de hele zondag openblijven - zoals in de tijd van Carrefour - maar slechts tot 12 uur.

“Ik wilde graag later hoor, maar we mogen niet van de overheid. Ook maandagochtend blijven we noodgedwongen dicht, maar die middag openen we alweer de deuren zodat we wel zeven dagen op zeven ter beschikking staan om de mensen uit Schilde, Zoersel, Malle en Oelegem te ontvangen en van boodschappen te voorzien.”

Tom Commers van het Albert Heijn-O-team, dat de intussen 71ste AH in België startklaar maakt.

Tom Commers van het Albert Heijn-O-team, dat de intussen 71ste AH in België startklaar maakt. © JAA

Leo en Liliane Verelst uit Halle, fans van het AH-brood..

Leo en Liliane Verelst uit Halle, fans van het AH-brood.. © JAA

Wie de rondleiding volgede, ging niet met lege handne naar huis.

Wie de rondleiding volgede, ging niet met lege handne naar huis. © JAA

Deze deuren gaan woensdag 1 juni écht open.

Deze deuren gaan woensdag 1 juni écht open. © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio