©  ISOPIX

Politiecommissaris die “verkeerde beslissing” maakte tijdens schietpartij in Texas onder vuur: “Er is geen excuus voor”

Vier dagen na de dodelijk schietpartij in Texas, krijgt politiecommissaris Pedro ‘Pete’ Arredondo het zwaar te verduren. De man krijgt kritiek omdat hij de “verkeerde beslissing” nam op een cruciaal moment tijdens de feiten. Waar liep het dan mis?

evdg

Het drama dat zich op 24 mei afspeelde in het stadje Uvalde in de Amerikaanse staat Texas zal nog lang nazinderen. Niet alleen bij de nabestaanden van de slachtoffers - 19 jonge kinderen en twee leerkrachten werden doodgeschoten - en bij iedereen die op de Robb-basisschool aanwezig was, maar ook bij de betrokken politieagenten die plots werden opgeroepen om in allerijl naar de plaats van het onheil te gaan. Eén van hen was commissaris Pedro Arredondo, roepnaam Pete.

Zijn naam werd vrijdag bewust niet genoemd op de persbriefing van kolonel Steven McCraw, directeur van het departement van openbare veiligheid in Texas. Wel sprak McCraw over een “verkeerde beslissing”. De agenten zouden te lang gewacht hebben om het klaslokaal waar de schutter zich bevond, binnen te storm. En de beslissing daarover lag in de handen van Pete.

Geen excuus

Pedro Arredondo is de politiechef van het Uvalde School District. Toen de eerste oproepen binnenkwamen bij de hulpdiensten, kort voor de middag, snelde hij met zijn team naar de Robb Elementary School. Kort na 12 uur stonden al negentien agenten in positie in de gang van het klaslokaal waar de schutter zich had teruggetrokken. Ze stonden klaar om in actie te schieten, maar het bevel van hun korpschef kwam niet. Het duurde uiteindelijk tot 12.50 uur vooraleer de speciale eenheden de deur openden. Dat toen al meer dan honderd schoten gelost waren, is een beklijvend detail.

LEES OOK. Onze reporter in Uvalde ziet een gebroken stadje: “Iedereen is hier geraakt door de kogels. Direct of indirect”

Wat zat achter het wachten, vragen velen zich nu af. Konden er niet meer levens gered worden, als die deur sneller was opengegaan? “Er werd toen beslist dat het om een situatie ging waarbij iemand zich gebarricadeerd had”, zei McCraw over het “denkproces” van de commandant. “Dat betekent dat men wilde wachten op een tactisch team met voldoende materiaal om de deur in te beuken en de dader aan te pakken.” Achteraf bekeken, zo stelt McCraw, was dat een verkeerde inschatting. “Het was niet de juiste beslissing. Punt. Daar is geen excuus voor.”

Het plan van de schietpartij dat McCraw voorstelde op zijn briefing. 

Het plan van de schietpartij dat McCraw voorstelde op zijn briefing. ©  AFP

Vragen over ontslag

Arredondo zelf gaf kort na de schietpartij nog twee korte persbriefings. Daarop verklaarde hij dat de schutter, de 18-jarige Salvador Ramos, overleden was. Verder gaf hij telkens weinig informatie over het bloedbad. Hij verwees wel naar een “actief onderzoek”. Vragen van de aanwezige pers wilde hij toen niet beantwoorden. Na de laatste persbriefing verdween Arredondo in de luwte. Het was McCraw die het woord sindsdien overnam. Nieuwszender CNN schreef dat ze de korpschef reeds herhaaldelijk probeerden te contacteren, maar het geen reactie kreeg.

Greg Abbott, de gouverneur van Texas, kreeg intussen de vraag of Arredondo niet ontslagen moet worden vanwege zijn beslissing om te wachten. “Ik heb geen controle over de werkstatus van de politiechef van het schooldistrict”, zei hij. “Maar ik heb een volledig verslag geëist van wat die dag gebeurd is, daaruit zullen alle daden van alle functionarissen blijken en bekeken worden.”

LEES OOK. Dit zijn de slachtoffers die schutter Salvador Ramos (18) maakte tijdens schietpartij in basisschool in Texas

Of het zover komt, valt te betwijfelen. Arredondo heeft volgens het schooldistrict bijna drie decennia ervaring als agent en werd onlangs verkozen voor een zetel in de gemeenteraad van Uvalde. Een raad van toezicht voor het schooldistrict keurde de man goed als hoofd van de afdeling in 2020. De hoofdinspecteur van het district, Hal Harrell, zei destijds in een Facebook-bericht dat het bestuur “zich gerust voelde met die keuze en onder de indruk was van Arredondo’s ervaring, kennis en betrokkenheid in de gemeenschap”.

Opvallend Facebook-bericht

Twee maanden geleden, in maart, plaatste Arredondo op Facebook dat zijn afdeling een “Active Shooter Training” organiseerde op de Uvalde High School in een poging de lokale wetshandhavers voor te bereiden om te reageren op “elke situatie die zich kan voordoen”. Een opmerkelijk bericht, achteraf bekeken. Op een flyer voor het evenement, dat de korpschef online plaatste, stond vermeld dat alle soorten onderwerpen aan bod zouden komen. Een van de prioritaire onderwerpen was de wetshandhaving op school. De titel van het thema? ‘How to stop the Killing’.

Op onderstaande video is te zien hoe Arredondo kort na de feiten uitleg gaf.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio