Marianne (52) doet wat ze graag doet: een babbeltje slaan met een klant aan de kassa. Aan de gloednieuwe en eerste Belgische ‘kletskassa’ is dat dan ook de bedoeling. 

Marianne (52) doet wat ze graag doet: een babbeltje slaan met een klant aan de kassa. Aan de gloednieuwe en eerste Belgische ‘kletskassa’ is dat dan ook de bedoeling. © Jef Matthee

Babbeltje slaan aan de kletskassa en prikkelarm shoppen in Balense Jumbo: “Dit gaat hier nog beter werken dan in Nederland”

Balen -

Een primeur in ons land: de gloednieuwe Jumbo-supermarkt in Balen introduceerde deze week de ‘kletskassa’. Een gekend concept in Nederland, maar bij ons bestond het nog niet. Aan de kletskassa hoeft het allemaal niet zo snel te gaan en krijg je er een babbeltje met de kassierster bij. De Balense Jumbo voorziet ook een prikkelarm uurtje op dinsdag. Zonder muziek en met gedoofde lichten. “Ik voel dat mensen daar nood aan hebben”, zegt kassierster Marianne. “Maar voor smalltalk moet je wel een gave hebben.”

Britt Peeters

Voor franchisehouders Martijn en Jason Vis is de kletskassa een vanzelfsprekendheid. “Onze maatschappij is zo gehaast en gejaagd. Alles moet altijd maar vooruitgaan. Er is vaak geen tijd om een babbeltje te slaan aan de kassa. Aan deze kletskassa kan dat wel”, vertelt Martijn in de Jumbo in Balen, die afgelopen woensdag de deuren opende.

Het is al de negentiende supermarkt van de Nederlandse keten in ons land, maar het is de eerste keer dat de kletskassa haar entree maakt. “De kletskassa gaat vereenzaming tegen. Vooral oudere mensen hebben weleens nood aan een gezellig gesprekje en dat kan bij ons. Er wordt tijd voor hen gemaakt. Voor wie het wel snel moet gaan, of voor de klanten die niemand hoeven te spreken, zijn er nog altijd de andere kassa’s en de zelfscans.”

Na amper een paar dagen lijkt de Jumbo al een groot succes te zijn. Zaterdagvoormiddag zijn er zelfs verschillende medewerkers die op de parking van de Jumbo autobestuurders de weg wijzen. “En het is nog niet eens echt druk, dat volgt pas in de namiddag”, lacht Martijn Vis.

Broers en franchisehouders Jason en Martijn Vis met storemanager Bart (midden): “Het is een beetje afwachten of de kletskassa zal aanslaan bij de meer timide Vlaming, maar voorlopig is het al populair. De positieve reacties stromen binnen.”

Broers en franchisehouders Jason en Martijn Vis met storemanager Bart (midden): “Het is een beetje afwachten of de kletskassa zal aanslaan bij de meer timide Vlaming, maar voorlopig is het al populair. De positieve reacties stromen binnen.” © Jef Matthee

“Onze opening was een enorm succes. Mijn broer en ik wonen zelf in Baarle-Hertog. We kennen de Vlaming én de Hollander. Het is een beetje afwachten of de kletskassa zal aanslaan bij de iets meer timide Vlaming, maar voorlopig is het al populair, want de positieve reacties stromen binnen. De kassiersters die aan de kletskassa’s zitten, hebben bovendien ook een training gevolgd in een Nederlandse winkel. Tegen het einde van het jaar zouden er trouwens tweehonderd kletskassa’s in de Nederlandse Jumbo’s moeten zijn.”

Zonder afleiding winkelen

Behalve de kletskassa pakt Jumbo ook uit met een ander initiatief: een prikkelarm uurtje om te winkelen, elke dinsdagochtend tussen 8 en 9u. “Er werkt dan minder personeel, de muziek staat uit en de lichten worden gedoofd”, legt Martijn uit. “Voor mensen die moeite hebben met veel prikkels, is dat de ideale moment om rustig, op hun eigen tempo en zonder afleidingen te komen winkelen.”

Zaterdagvoormiddag is het aan Marianne Sok (52) om aan de kletskassa te zitten. Toeval of niet: ze heeft een Nederlandse tongval. “Maar ik woon al sinds 2007 in Balen. Ik krijg het accent maar niet weg”, lacht ze. “Het is puur toeval dat ik als Nederlandse hier zit, want ook andere collega’s bemannen weleens de kletskassa. Ik vind het persoonlijk niet zo heel speciaal: het is toch maar normaal dat je een babbeltje kan doen aan de kassa als je dat wil. Ik voel dat mensen er soms echt nood aan hebben. Zowel oud als jong. Ook kinderen vertellen graag over hun dag. Hier kan dat allemaal”, zegt ze.

Het gezin van Sigi en Rutger koos bewust voor de kletskassa: “Met de kinderen erbij is het handig dat het niet snel hoeft te gaan.”

Het gezin van Sigi en Rutger koos bewust voor de kletskassa: “Met de kinderen erbij is het handig dat het niet snel hoeft te gaan.” © Jef Matthee

Collega Nathalie zit aan een gewone kassa, maar ook zij staat ervoor open om aan de kletskassa te zitten in de toekomst. “Waarom niet? Ik vind het een heel leuk concept. Maar het is niet voor iedereen. Er zijn collega’s die liever de gewone kassa’s doen. Het is dan ook een beetje een gave om spontaan aan smalltalk te doen. Ik zie het wel zitten”, lacht ze. “Ik denk dat vooral het prikkelarm uurtje goed gaat werken. Heel wat klanten zullen dat een pak aangenamer vinden om te winkelen.”

“De klant mag niet vergeten: aan deze kassa móét niets, maar alles mag”, vult Marianne aan. “Als ze hun verhaal niet willen doen, is dat zeker niet verplicht.”

“Halfuurtje staan babbelen”

Het gezin van Rutger en Sigi uit Mol besluit om de kletskassa uit te proberen. “Met de kinderen erbij is het wel handig dat het niet te snel hoef te gaan”, zegt Sigi. “We hadden al van de kletskassa gehoord en het spreekt ons wel aan. Alles gaat al zo snel tegenwoordig, even je tijd nemen aan de kassa komt soms als geroepen.”

Een ander gezin uit Balen neemt de kassa per ongeluk. “Kletskassa? Nooit van gehoord. Eigenlijk willen we gewoon dat het vooruit gaat, dus we nemen de kassa waar de minste klanten staan”, geven ze toe. Philip vindt het wel een leuk concept, maar of hij het zal gebruiken, zal van dag tot dag afhangen. “Naar mijn gevoel zullen het vooral oudere, gepensioneerde mensen zijn die er gebruik van zullen maken. Ik sluit ook niet uit dat ik er eens zal aanschuiven, maar dan moet ik echt tijd hebben. Soms heb ik ook dagen dat het snel moet gaan, dat hoort er nu eenmaal bij”, haalt hij zijn schouders op.

Paul en Betty hadden ook nog niet van kletskassa gehoord, maar wanneer ze het bordje zien hangen, worden ze enthousiast. “Geweldig, dan kan ik hier zeker een halfuurtje staan babbelen”, lacht Paul.

Naar Mol uitgeweken Nederlanders Paul en Betty geloven in het succes van de kassa: “Belgen hebben meer geduld. Ze kunnen beter relaxen.”

Naar Mol uitgeweken Nederlanders Paul en Betty geloven in het succes van de kassa: “Belgen hebben meer geduld. Ze kunnen beter relaxen.” © Jef Matthee

Ze verhuisden zeventien jaar geleden uit Nederland naar Mol. “Ik ben er bijna zeker van dat het in België nóg beter zal werken dan in Nederland. De Hollanders zijn enorm gehaast. Ik heb veel Nederlandse klanten en de eerste vraag die ik altijd van hen krijg is: wanneer ben je klaar? Belgen hebben meer geduld. Ze kunnen beter relaxen, merk ik. Naar de winkel gaan wordt meer een uitje, dankzij de kletskassa. Wat kan je daar nu op tegen hebben?”

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio