Guy Cornelissens, Robert Van Wesenbeeck en Alix

Guy Cornelissens, Robert Van Wesenbeeck en Alix © w&f

Ontwijde kapel van de Heuvels krijgt tweede leven in Sint-Catharinakerk

Stabroek -

Sedert enkele jaren is de kapel van de Heuvels ontwijd. De ruimte wordt vanaf dan hoofdzakelijke gebruikt voor culturele activiteiten. De kerkelijke attributen van de kapel verhuisden intussen naar de hoofdkerk.

In de jaren dertig van vorige eeuw wilde pastoor Aerts een kapel bouwen, omdat er een sterke bevolkingsgroei werd verwacht in de wijk Heuvels en omdat de afstand tot de hoofdkerk van Stabroek te groot was. Architect Van den Bergh tekende de plannen en op 24 september 1939 werd de kapel in aanwezigheid van onder meer Stabroeks burgemeester graaf Karel Moretus ingezegend door monseigneur Van Cauwenbergh, hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen.

Voorzitter van de kerkraad Guy Cornelissens (80): “Alhoewel de kapel nu geen gebedshuis meer is, blijft ze toch een sterke Stabroekse kerkgeschiedenis uitstralen. Die mag niet verloren gaan. Zo groeide het idee om de muurschildering van kunstschilder Maurice De Vocht te kopiëren naar de Sint-Catharinakerk in Stabroek. Ook het tabernakel en de kruisweg van de hand van de Berendrechtse kunstenaar Ben Vermaelen verhuisden van de kapel naar de hoofdkerk.”

Een miniatuurversie van de kapel van de Heuvels.

Een miniatuurversie van de kapel van de Heuvels. © w&f

De kapel van de Heuvels heeft voor Guy Cornelissens een speciale betekenis. “Als 7-jarige jongen werd ik hier misdienaar. Mijn moeder heeft er ook jarenlang het orgel bespeeld tijdens de eucharistievieringen.”

Kunstenaar Alix Cornelissens: “Om de muurschilderij over te brengen gebruikte ik stencilgraffiti. Deze kunstvorm maakt gebruik van sjablonen. Het vertrekpunt was natuurlijk de kapel. Foto’s van de achterwand met de muurschildering bewerkte ik op de computer. Dat was nodig omdat in de hoofdkerk minder muurruimte was. Via een speciaal programma paste ik de grootte van de figuren aan.”

 

 ©  w&f

De inwijding van de zijkapel gebeurt op zondag 29 mei na de eucharistieviering van 11u. Tijdens een receptie kan je kennismaken met de kunstenaar Alix Cornelissens en met de speciale methode die hij gebruikte voor de muurschildering in de kerk. (evdw)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio