Dré Aendekerk met echtgenote Mariëtte en de kleinkinderen.

Dré Aendekerk met echtgenote Mariëtte en de kleinkinderen.© rr

Supergansrijder Dré Aendekerk wordt na veertig jaar erelid Oude Gans

Berendrecht -

De Oude Gans Berendrecht zette zopas Dré Aendekerk in de spotlights. Na 40 dienstjaren bij de gansrijdersvereniging, waarvan 27 jaar als ondervoorzitter, zet Dré een punt achter zijn carrière. Hij werd zes keer koning.

Erik Vandewalle

De familie Aendekerk speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de Oude Gans. Het gansrijden zit blijkbaar in de genen van de Berendrechtse familie. Dré Aendekerk werd in totaal zes keer koning. Met dat aantal overwinningen nestelt hij zich op de tweede plaats bij de Oude Gans.

Erevoorzitter Jos Crynen kent Dré erg goed: “Het verhaal van Dré begint eigenlijk in 1982. Tony Wouters, Jos Poussière en Dré Aendekerk kwamen bij mij thuis om zich aan te melden als nieuw lid van de Oude Gans. Dré reed dat jaar voor het eerst mee en pakte meteen ook de kop van de gans. Als koning zat je in die tijd automatisch voor één jaar in het bestuur. Een jaar later werd hij officieel verkozen als bestuurslid. Later werd hij materiaalmeester en hulpschatbewaarder en in 1995 nam hij de taak van ondervoorzitter op zich. Dat bleef hij tot 2022.”

Ronny Lamot, Georges Poussière, Dré Aendekerk en Jos Crynen.

Ronny Lamot, Georges Poussière, Dré Aendekerk en Jos Crynen. © rr

Dat Dré geen passief bestuurslid bleef, werd al vlug duidelijk. De wagen van de gans is gebouwd op de oprit bij hem thuis. Alle ganzen die ooit aan de galg hingen, werden door Dré eerst gekeurd. Ze werden gedood, in het net gestoken en verdwenen in de diepvries. Een keer vergat hij de gans op tijd uit de diepvriezer te halen en toen werd de haardroger van zijn vrouw Mariette in allerijl ingezet.

Dynastie

Ook de zonen van Dré lieten zich niet onbetuigd in de folklore. Zoon Pieter dook in de statistieken van het gansrijden in de Polder en kwam tot de vaststelling dat op 65 procent van alle keizerschappen een Aendekerk uit het gezin van Dré meereed. Zelf nam Dré achttien keer deel aan het keizerrijden, maar het lukte hem niet de titel naar de Oude Gans te brengen. Het is ondertussen al van 1980 geleden dat de Oude Gans nog eens een keizer in zijn midden had.

Dré Aendekerk rijdt al even niet meer de gans, maar zijn opvolgers blijven de titels mee naar huis brengen. Zijn zonen werden al drie keer koning, zijn schoonzoon één keer. Zelfs kleinzoon Yarno maakte al duidelijk dat de toekomst veelbelovend is. Hij werd immers al drie keer koning van het kindergansrijden.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio