Apenpokken verspreiden zich wereldwijd, chef pandemie bij WHO reageert: “Dit kan topje van de ijsberg zijn, maar geen paniek”

Sinds het eerste geval van apenpokken begin mei in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, zijn er nu al meer dan 200 infecties vastgesteld wereldwijd in landen buiten Afrika. “Dat kan slechts het topje van de ijsberg zijn”, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

evdg

Met de juiste maatregelen kan de “ongewone verspreiding” van de apenpokken makkelijk beperkt worden. Dat zegt Sylvie Briand, chef pandemie bij de WHO. Of dat niet erg herkenbaar klinkt? Jawel, maar “er is geen reden tot paniek”, benadrukt Briand.

De topvrouw bij de WHO, verantwoordelijk voor de paraatheid en preventie bij epidemieën en pandemieën, gaf vrijdag een briefing over de verspreiding van het virus. “We weten niet of we slechts het topje van de ijsberg zien en of er nog veel meer gevallen zijn die niet worden opgemerkt in verschillende gemeenschappen”, klonk het.

Besmettingen buiten Afrika

Sinds het Verenigd Koninkrijk op 7 mei voor het eerst een bevestigd geval van apenpokken meldde, zijn er intussen minstens 243 infecties vastgesteld in landen buiten Afrika - de regio waar het virus endemisch is. In het Verenigd Koninkrijk zijn het er inmiddels 90. Op het Europese vasteland voeren Spanje met 98 besmettingen en Portugal met 74 de lijst aan. Het Portugese ministerie van Gezondheid meldde daarbij dat het uitsluitend om mannelijke dragers gaat, voornamelijk onder de 40 jaar. In Frankrijk zijn er zeven gevallen geteld, Nederland en België volgen met zes bevestigde gevallen, een meer dan in Duitsland en Italië.

Buiten Europa is het virus geconstateerd in onder meer Australië, de VS, Canada, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. Argentinië bevestigde vrijdag de eerste twee gevallen van apenpokken in Latijns-Amerika.

In de meeste gevallen gaat het om jonge mannen die seks met andere mannen hebben gehad, meldde de Europese gezondheidsdienst ECDC. Eerder zei de ECDC dat de kans klein is dat het virus zich op grote schaal verspreidt in Europa, maar de dienst verwacht wel dat de doorgaans milde ziekte zich verder uitbreidt onder bepaalde groepen, zoals mensen met meerdere sekspartners.

Niet zo ernstig

“We staan nog maar aan het begin van de verspreiding van dit virus”, zei Briand nog aan de vertegenwoordigers van de lidstaten die de briefing van de WHO bijwoonden in Genève. “We weten dat we de komende dagen meer gevallen gaan tellen. Toch is er geen reden tot paniek. Dit is geen ziekte waar het grote publiek zich zorgen over zou moeten maken. Het is niet zoals Covid-19 of andere ziektes die zich snel verspreiden.”

LEES OOK. Professor Piet Hoebeke verontwaardigd door homofobe reacties op apenpokkenvirus: “Dommeriken, virussen discrimineren niet”

Apenpokken is verwant aan de pokken, een dodelijke ziekte die in 1980 werd uitgeroeid. De ‘monkey pox’ is echter veel minder ernstig, met een sterftecijfer van 3 tot 6%. De meeste mensen herstellen binnen drie à vier weken. Er is niet veel mogelijk op het gebied van behandeling, al zijn er wel antivirale middelen ontwikkeld tegen de pokken.

Voorraad vaccins beperkt

Van de vaccins die tegen de pokken zijn ontwikkeld, blijkt uit studies dat ze zo’n 85% effectief zijn in het voorkomen van de apenpokken. Omdat pokken echter al meer dan vier decennia geen bedreiging vormen, hebben de meeste mensen onder de 45 jaar het vaccin nooit gekregen, en de voorraden van de prikken zijn tegenwoordig ook zeer beperkt.

Volgens Sylvie Briand proberen experts nog te achterhalen wat aan de oorzaak ligt van deze “ongewone situatie”. Het lijkt er volgens de eerste vaststelling niet op dat het virus dat de apenpokken veroorzaakt, verander of gemuteerd is. “We hebben een goede kans om de overdracht te stoppen”, aldus Briand. “Als we nu de juiste maatregelen nemen, kunnen we dit naar alle waarschijnlijkheid gemakkelijk indammen.”

LEES OOK. Apenpokken duiken steeds meer op in Europa: hoe gevaarlijk is het? En hoe kan je het krijgen?

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio