Schepen van Onderwijs Jinnih Beels. 

Schepen van Onderwijs Jinnih Beels. © Jan Van der Perre

Schepen Jinnih Beels (Vooruit) over insinuaties door Open Vld: “Dit zijn lasterlijke aantijgingen”

Antwerpen -

Antwerps schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit) is scherp voor de insinuaties van Open Vld over de toekenning van subsidies aan de jongerenorganisatie JINC. “In politietermen zou dit een lasterlijke aantijging zijn”, zegt Beels aan de krant Het Laatste Nieuws.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Open Vld suggereert politieke banden bij toekenning subsidies aan JINC in plaats van aan Gatam

LEES OOK: Openlijke ruzie tussen coalitiepartners Vooruit en Open Vld blijft duren

Op de jongste raadscommissie kwam het tot een rechtstreeks aanvaring tussen huidig schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit) en voormalig schepen van Werk en huidig Open Vld-fractieleider Claude Marinower. Al maanden staan beide coalitiepartners lijnrecht tegenover elkaar rond de subsidies voor de vzw Gatam. Deze organisatie begeleidt jongeren die zonder diploma de school driegen te verlaten opnieuw naar de schoolbanken of naar de arbeidsmarkt.

Het project werd gesubsidieerd vanuit de bevoegdheid Werk, maar wordt volledig stopgezet in 2023. Marinower en zijn opvolger als schepen Erica Caluwaerts vinden dat Beels vanuit onderwijs Gatam moet subsidiëren. Daar is de schepen van Onderwijs niet mee akkoord. Volgens haar viel dit project altijd al onder Werk en hoort het daar ook te blijven. Bovendien heeft zij haar budget nodig voor de uitdagingen in het onderwijs.

Marinower counterde dit argument door te verwijzen naar een recente subsidie van een miljoen euro voor een nieuw project. Het gaat hier om JINC. Hij koos dit voorbeeld niet toevallig. De leiding van deze organisatie is in handen van een Vooruit-districtsraadslid in Borgerhout. Open Vld insinueerde zo dat politieke banden meespelen in het geven van financiële ondersteuning. Beels wenste op deze insinuatie niet te reageren aan Gazet van Antwerpen, maar doet dit nu wel bij Het Laatste Nieuws.

“Ik ben bewust niet op die insinuatie in de commissie ingegaan”, zegt Beels. “Dat was niet de plek om ruzie te maken. Maar in politietermen zou dit een lasterlijke aantijging zijn. Hét probleem hier is dat Claude Marinower én Erica Caluwaerts kwetsbare jongeren in de steek laten. Ik ben het nooit eens geweest met het schrappen van die subsidies, maar ik ben er in het college in meegegaan.”

Schepen Beels wijst er op dat de subsidie aan JINC correct zijn toegekend.

“Het college keurde het goed, de gemeenteraad ook. Marinower besmeurt niet enkel mijn naam én een organisatie. Hij vergelijkt ook appelen met peren: JINC en Gatam zijn niet verwisselbaar”, zegt Beels.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio