De vier studenten pleiten voor culturele erkenning van het nachtleven. 

De vier studenten pleiten voor culturele erkenning van het nachtleven. © Joris Herregods

Antwerpse studenten pleiten met expo voor culturele erkenning van nachtleven: “Er moet plaats zijn voor dialoog met de stad”

Antwerpen -

Vier Antwerpse studenten organiseerden donderdag een expositie in Club Vaag waarmee ze nachtleven en cultuur combineerden. ’s Middags stelden vier kunstenaars hun werk ten toon, ’s avonds volgde een dansfeest. Met hun evenement ‘Spotlight’ wilde het viertal de stad duidelijk maken dat uitgaan en cultuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hun grote wens: een open debat met de stad over de cruciale rol van ‘clubben’ in het culturele landschap.

“Op verschillende plaatsen in Europa, waaronder Berlijn, maakt het nachtleven officieel deel uit van cultuur. In Antwerpen is dat niet het geval, terwijl wij ervan overtuigd zijn dat het perfect zou kunnen”, vertelt Natalie Van Thielen (25), studente Event- en Projectmanagement aan Karel de Grote Hogeschool.

Om de stad daarop te wijzen, organiseerde Natalie samen met drie medestudenten de expo ‘Spotlight: Culture x Nightlife’ in de Antwerpse discotheek Club Vaag. Daarmee willen ze enerzijds duidelijk maken dat jonge artiesten te weinig kansen krijgen om hun werk te exposeren en anderzijds benadrukken dat het nachtleven steeds verder uit de stad geduwd wordt. En dat is geen goede evolutie volgens het viertal. “Cultuur en nachtleven zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Impressie van de expo in Club Vaag.

Impressie van de expo in Club Vaag. © Joris Herregods

“Jongeren scheppen de cultuur van de toekomst. We spreken over cultuur in de brede zin, want ook nachtleven behoort daartoe. Kunst en muziek zijn thema’s die overal ter wereld over de tong gaan, maar hier wordt nergens gezegd dat ze van primordiaal belang zijn voor onze cultuur. En dat is jammer, want dat zijn ze wel”, zegt Van Thielen.

Met hun expositie willen de studenten jongeren daar bewust van maken. “Zij staan er vaak niet bij stil, maar er moet meer ruimte komen voor opkomende artiesten, zowel in de muziek- als de kunstwereld. Jongeren moeten kunnen aantonen hoe belangrijk nachtleven voor hen is.”

Volgens de organisatie krijgen jongeren te weinig ruimte ter beschikking  om te exposeren.

Volgens de organisatie krijgen jongeren te weinig ruimte ter beschikking om te exposeren. © Joris Herregods

Van Thielen hoopt dan ook dat het Antwerpse bestuur oren heeft naar haar wens. “Open debatten zouden een goede eerste stap zijn. De stad zou het nachtleven kunnen ondersteunen. Vroeger had je clubs in het centrum, nu moeten jongeren steeds vaker uitgaan in de uithoeken van de stad. In alle wijken verandert er heel wat, maar het nachtleven wordt telkens over het hoofd gezien. Dat leidt ertoe dat ze vaker thuisblijven of elders op stap gaan.

Bezoekers van de expo.

Bezoekers van de expo. © Joris Herregods

De studenten zien de stad in dat verhaal niet als een vijand, wel als een constructieve partner. “Er zijn al vergaderingen geweest hieromtrent. Het thema komt weleens naar boven. Maar we hopen op meer. De stad zou bijvoorbeeld online nog actiever reclame kunnen maken voor het nachtleven en op die manier ook toeristen naar de clubs lokken. Nachtleven moet gepresenteerd worden als deel van de stadscultuur, die link is erg belangrijk. Wij zullen ons in ieder geval blijven inzetten voor verandering”, besluit Van Thielen. (lava)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio