© Vimeo

Antwerpse verpleegkundigen te zien in video Emergency Medicine Day: “Aantonen dat de werkomstandigheden anders moeten”

Antwerpen -

Naar jaarlijkse gewoonte wordt op 27 mei wereldwijd stilgestaan bij Emergency Medicine Day, een dag waarop betrokken partijen samen nadenken en spreken over het belang van spoedgeneeskunde. Het thema dit jaar: de toenemende druk op het spoedpersoneel. Om dat aan te kaarten, publiceerde de Europese Vereniging voor Urgentiegeneeskunde (EUSEM) een filmpje dat deels opgenomen werd in het Stuivenberg ziekenhuis.

“Voor het vijfde jaar op rij staan we op 27 mei stil bij het feit dat de spoeddiensten niet de erkenning krijgen die ze verdienen. Elk jaar lichten we een ander thema uit, dit jaar kunnen we niet heen om de problematieken die de pandemie veroorzaakt. Corona maakte duidelijk onder hoeveel druk de spoeddiensten staan”, vertelt Willemijn Van Hees (42), communicatie en marketing manager van EUSEM.

“In dat kader publiceert een groep specialisten vrijdag een studie waarmee ze de situatie aankaarten. En die is dramatisch. Het regent burn-outs en veelal jong personeel zoekt steeds vaker andere oorden op, met een tekort aan mankracht tot gevolg, een serieuze bedreiging van het hele gezondheidssysteem. Dat is niet enkel hier het geval, maar overal ter wereld. Vandaar dat men in elk continent stilstaat bij de problematiek.”

Om die zorgwekkende evolutie tegen te gaan, brengt de Europese Vereniging voor Urgentiegeneeskunde vandaag een filmpje uit dat deels werd opgenomen in het Stuivenberg ziekenhuis. “Zij waren vanaf het begin enthousiast om mee te werken. Professionals vanop de werkvloer toonden zich bereid om te getuigen. Zij zorgen er mee voor dat de boodschap over de wereld verspreid wordt.”

“Met het fragment hopen we belangrijke beleidsmakers te bereiken. Zij moeten iets veranderen aan de problemen die we aankaarten. Het gaat onder meer over het genereren van betere werkomstandigheden. Wij hebben alvast een aantal mogelijke ideeën in de pijplijn zitten, maar mogen daar nog niet al te veel over prijsgeven. Er wordt in ieder geval werk van gemaakt”, besluit Van Hees. (lava)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio