Nayo Merga Maerevoet (11) werd het slachtoffer van racisme tijdens een voetbalwedstrijd. ©  Joris Herregods

“Kruip maar terug in je vuilbak”: Nayo (11) wordt slachtoffer van racisme tijdens jeugdvoetbalwedstrijd

Nayo Maerevoet, een 11-jarige jongen uit Puurs, is het slachtoffer geworden van racisme in een jeugdwedstrijd van zijn voetbalclub Kalfort Puursica. De feiten dateren al van drie maanden geleden, maar de club heeft ondanks herhaaldelijke vragen van de ouders van Nayo nooit een officiële klacht ingediend. De jonge aanvaller zal daarom van club veranderen, Kalfort Puursica zegt dat het de zaak nog onderzoekt.

Koen Frans

Nayo Merga Maerevoet (11) is drie maanden geleden het slachtoffer geworden van racisme in een jeugdwedstrijd van zijn voetbalclub Kalfort Puursica. Eind februari weigerde een tegenstander om Nayo na de partij een hand te geven. De jongen in kwestie deed er nog schepje bovenop door Nayo iets racistisch toe te snauwen. “Hij zei tegen mij: ‘Kruip maar terug in je vuilbak waar je thuishoort.’ Ik was helemaal van de kaart. Daarom heb ik ook niet meteen gereageerd. Ik heb het ook pas uren later tegen mijn mama verteld”, doet Nayo met bedeesde stem zijn verhaal. Nayo werd als baby in Ethiopië op straat te vondeling gelegd en op heel jonge leeftijd geadopteerd.

“Sinds het voorval is Nayo zichzelf niet meer”, pikken zijn adoptieouders Patricia Suykens en Jef Maerevoet in. “Hij heeft die avond hartstochtelijk gehuild. Twee maanden later heeft hij het hele verhaal ook aan zijn meter Elke verteld en bij haar barstte hij opnieuw in tranen uit. Hij krijgt het maar niet verwerkt.”

Het was niet de eerste keer dat Nayo met racisme geconfronteerd werd. “Op school werd hij wel eens uitgescholden voor bruine piet of brownie, maar daar treden de medeleerlingen, de leerkrachten en de directie altijd heel kordaat tegen op. Onlangs heeft een jongen van het zesde leerjaar zich voor zulke feiten nog moeten verontschuldigen bij Nayo. Voor hem is de zaak daar dan ook telkens mee gesloten.”

Nayo en zijn mama Patricia Suykens: “Hij kan het voorval mentaal niet afronden.” ©  Joris Herregods

Het incident van in februari blijft echter aan Nayo kleven. “Hij kan het mentaal niet afronden”, vertellen zijn ouders. “De trainer en het bestuur van de tegenpartij, die ik liever niet bij naam noem, hebben niets ondernomen ondanks aandringen van de aanwezige ouders. Wij hebben dan maar aan het bestuur van Kalfort Puursica gevraagd om actie te ondernemen. Via veel omwegen kregen we te horen dat ze een klacht zouden indienen bij Voetbal Vlaanderen. Omdat we maandenlang niets meer hoorden, dachten we dat Voetbal Vlaanderen ons verhaal niet serieus nam.”

Voorgelogen door de club

Navraag bij Voetbal Vlaanderen leert ons dat er door Kalfort Puursica nooit een officiële klacht voor racisme werd ingediend. De ouders van Nayo voelen zich dan ook belogen. “De trainer van Nayo heeft volgens mij gedaan wat hij kon. Hij heeft het verhaal van Nayo geverifieerd bij een ploegmaat en die jongen heeft de feiten bevestigd. Dat er nadien niets is gebeurd en dat ze vlakaf tegen ons hebben gelogen, dat vinden wij onaanvaardbaar. Wij kunnen niet begrijpen waarom een club niet achter de eigen spelertjes zou staan. Het respect en het vertrouwen tussen ons en Kalfort Puursica is volledig zoek. Daarom hebben wij vorig weekend beslist om Nayo bij het naburige Oppuurs in te schrijven. Wij hebben aan de mensen van Oppuurs ons verhaal verteld en zij drukten ons op het hart dat hun club in het verleden wél juist heeft gehandeld bij dit soort incidenten. Dat was voor ons het belangrijkste.”

Kalfort Puursica laat bij monde van voorzitter Tom Lemmens verstaan dat er intussen toch contact werd opgenomen met Voetbal Vlaanderen en dat er een overleg is gepland. Pas daarna wil de club dieper op de zaak ingaan. Maar daarmee is het verhaal voor Nayo uiteraard nog steeds niet afgerond. “Ik hoop gewoon dat dit soort beledigingen ooit stopt”, zegt hij kordaat. “Ik heb altijd geleerd om niet meteen te reageren en om kalm te blijven. Maar het kan toch niet dat er nog steeds racistische dingen tegen mij gezegd worden en dat de daders daar achteraf niet eens voor op de vingers getikt worden?”

Nayo hoopt dat zijn grote voorbeeld Romelu Lukaku meeleest. “Ik weet dat hij de strijd tegen racisme heel serieus neemt. Voor elke match knielt hij en maakt hij een vuist. Ik vind het goed dat racisme op internationaal niveau intussen veel aandacht krijgt. Maar ook op ons niveau blijft het een groot probleem. Hopelijk kan mijn verhaal helpen in de strijd tegen racisme en hoeven in de toekomst niet te veel jonge voetballertjes mee te maken wat ik dit jaar heb meegemaakt.”

190 meldingen van racisme en discriminatie


Bij Voetbal Vlaanderen horen we dat elke melding van discriminatie en racisme wel degelijk grondig behandeld wordt. “Wij kunnen helaas niet inschatten hoeveel incidenten er uiteindelijk nooit bij ons gemeld worden. Maar van zodra een klacht gemeld wordt, ondernemen wij meteen actie”, zegt Nand De Klerck van Voetbal Vlaanderen.

“De Nationale Kamer in de strijd tegen Racisme en Discriminatie bestaat nog maar sinds vorige zomer. Bij Voetbal Vlaanderen hebben we sinds de start van dit seizoen toch al 190 meldingen van discriminatie en racisme ontvangen. Er werden intussen al 100 meldingen concreet behandeld door de Nationale Kamer. Daar zitten ook meldingen van het profvoetbal en de Waalse tak van het amateurvoetbal tussen. De effectieve behandeling binnen de Nationale Kamer in de strijd tegen Racisme en Discriminatie kan gezien de toevloed aan meldingen dus enkele maanden duren. Enerzijds is het hoopgevend dat de meeste clubs de weg naar het meldpunt gevonden hebben, anderzijds is het zorgwekkend dat het om zoveel meldingen gaat”, besluit De Klerck.

 ©  JHS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen