Kunstenaar Dzia brengt een muurschildering aan op de tunnel. 

Kunstenaar Dzia brengt een muurschildering aan op de tunnel. © Dirk Vertommen

Battenbroektunnel wordt groene verbinding tussen natuurgebieden en krijgt muurschilderingen

Walem -

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wil de Battenbroektunnel in Walem (Mechelen) gedeeltelijk omvormen tot een ecotunnel. Op die manier zouden dieren veilig onder de E19 van het ene naar het andere natuurgebied kunnen. In afwachting daarvan wordt er al een muurschildering aangebracht op de tunnel.

Stijn Van de Sande

Naar aanleiding van het Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering (VAPEO) vormt het Agentschap Wegen en Verkeer de Battenbroektunnel onder de E19 in Walem om tot een ecotunnel. Het doet dat samen met het Departement Omgeving en het Agentschap Natuur en Bos (ANB). De ecologische verbinding moet de natuurgebieden rondom de Spildoornvijver, Battenbroek en het Mechels Rivierengebied aaneensluiten.

“Enerzijds wordt er een ecokoker geplaatst onder de E19 om de twee vijvers in Mechelen-Noord met elkaar te verbinden”, zegt Stefanie Nagels van het AWV. “Anderzijds is er ter aan Battenbroek nood aan een natuurlijkere verbinding. De huidige tunnel is vrij breed voor het beperkte bestemmingsverkeer. Daarom wordt de tunnel heringericht en komt er een groene doorgang waardoor dieren zoals otters, reeën en vossen veilig en comfortabel van de ene naar de andere kant kunnen.”

In afwachting van de herinrichting maakt kunstenaar Dzia twee muurschilderingen op de tunnel. De tekeningen maken deel uit van Animalinas. Dat project werd in 2021 opgestart en is een samenwerking tussen Natuurpunt, de Vlaamse overheid, de stad Mechelen en de omliggende gemeenten. Met een wandelroute langs verschillende graffitiwerken willen de organisaties de omgeving voor bewoners en bezoekers ‘beleefbaar’ maken. Met de nieuwe schilderingen zal de route 45 kilometer lang zijn en dertien graffitikunstwerken tellen.

LEES OOK. Leerlingen Toerisme geven tekst en uitleg bij langere Animalinas-route

Een deel van de tunnel wordt een groene doorgang onder de E19 voor dieren.

Een deel van de tunnel wordt een groene doorgang onder de E19 voor dieren. © Dirk Vertommen

Iedere zes seconden

“Iedere zes seconden verdwijnt in Vlaanderen een dier onder de wielen van een auto”, zegt Nils Iwens van Natuurpark Rivierenland. “De vos en de steenmarter, die afgebeeld worden op de muurschilderingen, staan op de vijfde en zevende plaats in de lijst van vaakst aangereden dieren. Het is dan ook fantastisch dat dankzij samenwerkingen verschillende stukken natuur opnieuw met elkaar verbonden kunnen worden. Want we zien vossen en steenmarters liever plat op de muur dan op het wegdek.”

Op zondag 29 mei organiseert Natuurpark Rivierenland de wandeling Walk for Nature. Dat doen ze om de ontsnipperingsopportuniteiten in de Mechelse regio in de verf te zetten en geld in te zamelen zodat er extra gronden aangekocht kunnen worden.

LEES OOK. Deelnemers Walk for Nature ontdekken en steunen Mechelse natuur

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio