Schiet koning Gunther De Ren zondag opnieuw de hoofdvogel af? © Elke Lamens

Kroont Gunther De Ren van Sint-Jorisgilde zich zondag opnieuw tot koning? Een van de vijf laatste gilden die met voetboog schieten

Sint-Job -

Zondag 29 mei is een hoogdag voor de Sint-Jorisgilde van Sint-Job. Huidig koning Gunther De Ren wacht al drie jaar op een kans om zijn titel te verlengen. Op de koningsschieting aan het gildehuis in de Sportveldlaan mogen alle gildebroeders hun kans wagen om de vogel van de staande wip te schieten.

De koningsschieting start om 14u op de parking voor voetbalclub KFC Sint-Job. Parkeren is daar zondag niet toegelaten, wegens te gevaarlijk. De Sint-Jorisgilde is één van de vijf Belgische gilden waar de leden nog de voetboog hanteren. Die heeft een spankracht van vijfhonderd kilogram. “De voetboog is eigenlijk een wapen, de gilden hadden bij hun ontstaan een militair karakter. Alleen in Brecht, Kalmthout en Essen bestaan er nog gilden die met de voetboog schieten”, weet griffier Dirk De Smedt.

Het oudste gildeboek uit 1609. © Elke Lamens

De Sint-Jorisgilde bestaat al in Sint-Job sinds de vijftiende eeuw, maar door de godsdienstoorlogen werd ook de Sint-Jobse gilde opgedoekt. In 1609 werd de gilde opnieuw actief. “Het oudste bestaande gildeboek dateert van 1609, het reglement ‘de kaart’ van 1763. Het zat los in het gildeboek. Werd het toen pas aan het boek toegevoegd of is het deel van een ouder gildeboek? We weten het niet”, bekent hij.

Het oudste gildeboek uit 1609. © Elke Lamens

Hij is een van de gildebroeders die op 13 december 1966 de gilde opnieuw heeft opgericht. “Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd het opnieuw stil rond de gilde. De afbeelding in het gildeboek uit 1967 van Sint-Joris met draak is van de hand van Pieter Wagemans. Hij was mijn kamergenoot tijdens mijn legerdienst in Kessel en werd later gerenommeerd kunstenaar.”

Sint-Joris met draak is van de hand van kunstenaar Pieter Wagemans. © Elke Lamens

Koning, keizer...

De Smedt is medeoprichter samen met onder meer huidig hoofdman Remi Van Dyck. “Hij is, naast Mario De Greef, een van de twee nog steeds levende keizers van onze gilde”, vult huidig koning Gunther De Ren aan. Hij maakt zondag kans om zijn titel te verlengen. Slaagt hij daar in 2025 opnieuw in, kan hij drie jaar later ook voor keizer gaan.

De Sint-Jorisgilde telt 59 leden. De Ren is een van de twaalf schutters tussen de 25 en 69 jaar. Zij mogen zondag allemaal hun kans wagen op de staande wip, maar de huidige koning krijgt met drie voorkeurschoten een voorsprong om zijn titel eventueel te verlengen. Lukt dat niet, dan mikken de schutters ronde per ronde naar de vogel op dertig meter hoogte.

De vogel staat op dertig meter hoogte, op de top van de staande wip op de parking voor KFC Sint-Job. © Elke Lamens

Wie de vogel eraf schiet, is de nieuwe koning. Na de kroning mag het feest losbarsten. Iedereen is op 29 mei welkom om te komen supporteren. “De spanning is dan te snijden, want het is en blijft competitie”, stelt De Ren. “De samenhorigheid is daarnaast heel belangrijk. We zijn één grote familie.” (ella)

Sint-Jorisgilde, Sportveldlaan Sint-Job.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio