De nieuwe fiets- en voetgangersbrug verbindt het Rode Kruisplein met parking Keerdok en winkelpark Malinas. ©  Dirk Vertommen

Indrukwekkende fiets- en voetgangersbrug opent op 5 juni tijdens Sfeerdok

Mechelen -

De indrukwekkende fiets- en voetgangersbrug over de Afleidingsdijle aan het Van der Valk-hotel in Mechelen gaat op zondag 5 juni open voor het publiek. Tijdens het evenement Sfeerdok kun je dan ook kennismaken met de andere plannen voor het grote stadsvernieuwingsproject rond het Keerdok. De komende jaren verrijzen er nog honderden appartementen en een park.

Sven Van Haezendonck

Het viersterrenhotel in het oud zwembad is ondertussen meer dan twee jaar open. De nieuwe parking Keerdok met ruim vijfhonderd parkeerplaatsen rijst heel zichtbaar uit de grond en moet dit najaar openen. De nieuwe stalen fiets- en voetgangersbrug die begin juni opent, verbindt de parking en het nieuwe winkelpark Malinas met het Rode Kruisplein en de binnenstad. De brug overspant een afstand van 55 meter, ze is 5 meter breed en ze heeft de ‘langste zitbank van Mechelen’.

Een betonnen brug wordt voor autoverkeer de belangrijkste toegangsweg naar het Rode Kruisplein. ©  Dirk Vertommen

De voorbije weken heeft de brug leuningen gekregen, verlichting en een aangepast wegdek. Iets verderop ligt een betonnen brug klaar voor het autoverkeer. Die wordt in de toekomst de belangrijkste toegangsweg naar het Rode Kruisplein, waar dan alleen nog plaatselijk verkeer toegelaten is. Met steun van de Vlaamse overheid investeerden De Vlaamse Waterweg en de stad 2,8 miljoen euro in beide projecten.

Eerste woonproject

Op het Rode Kruisplein zelf verdwijnen de parkeerplaatsen en komt er op de kop aan de vesten (R12) een nieuw woonproject. “Het is het eerste residentiële project dat wordt gerealiseerd. Het Keerdok groeit uit tot de nieuwe hotspot om te wonen in onze stad”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling. Tussen het hotel en de appartementen op het Rode Kruisplein wordt een nieuw autovrij plein aangelegd.

Uitzicht op de toekomstige appartementen op het Rode Kruisplein vanaf de fiets- en voetgangersbrug. ©  Polo Architects

In heel de omgeving verrijzen op termijn zo’n achthonderd woongelegenheden, vooral appartementen. Zo ook achter het hotel, op de site van de voormalige betoncentrale. De blikvanger daar wordt het nieuwe Keerdokpark dat aansluit op het idyllische eilandje van T’île Malines. “Er loopt ook een studie voor nog een tweede nieuwe fiets- en voetgangersbrug. Die moet het Rode Kruisplein verbinden met de Winketkaai”, vertelt Geypen.

LEES OOK. Voormalige betoncentrale wijkt voor Keerdokpark: “Nieuwe groene long met zelfs een minibos”

Om Mechelaars en andere geïnteresseerden een blik op de toekomst te gunnen, organiseert de stad op zondag 5 juni van 13 tot 17u Sfeerdok. “Dat is het moment om de indrukwekkende fiets- en voetgangersbrug voor het eerst te testen. Aanwezigen kunnen ook kennismaken met heel het project”, legt schepen Geypen uit. Het startpunt is de werf van parking Keerdok. Recent raakte bekend dat Voka-Kamer van Koophandel in het parkeergebouw zijn nieuwe kantoren vestigt.

Tussen het hotel van Van der Valk en de nieuwe appartementen wordt een nieuwe autovrij plein aangelegd. ©  Polo Architects

In het infopunt ontdek je alles over het stadsvernieuwingsproject: niet alleen de woningen, maar ook de nieuwe pleinen en het park. Voor een hapje en een drankje kun je terecht op een groot terras aan het Keerdok. De vroegere winkels, die over enkele jaren ook plaatsruimen voor appartementen, hebben met de Voedselhub Mechelen en The Aware House een tijdelijke invulling gekregen. Dat indoor skatepark kun je tijdens Sfeerdok ontdekken.

Tijdelijk fiets- en wandelpad

Om de nieuwe fiets- en voetgangersbrug aan het hotel vlot en veilig bereikbaar te maken, richt de stad vanaf de Guido Gezellelaan ook een tijdelijk fiets- en wandelpad in. Dat loopt langs de Dijle en het Keerdok voor het hotel naar de brug. “De doorgang langs het water aan de achterkant van het vaccinatiecentrum is nog afgesloten met hekken, maar die maken we vrij”, zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit.

LEES OOK:

* Kantoren Voka verhuizen begin 2023 naar nieuwe Parking Keerdok

* Tijdelijke invulling voor leegstaande winkels Rode Kruisplein: onder meer indoor skatepark op komst

* Tijdelijk fietspad verbindt nieuwe fiets- en voetgangersbrug aan Keerdok met Guido Gezellelaan

www.mechelen.be/sfeerdok

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen