Hans Limet is heel blij met zijn conciërgewoning in de boerderij van de Averegten. 

Hans Limet is heel blij met zijn conciërgewoning in de boerderij van de Averegten. © Dirk Vertommen

Domeinwachter Hans woont nu ook in de Averegten: “Elke avond zingt de spotvogel voor mij, dat zijn echte geluksmomentjes”

Hallaar, Veerle-Heide -

Domeinwachter Hans Limet (35) is ingetrokken in de boerderij van de Averegten in Hallaar (Heist-op-den-Berg). Als conciërge kan hij nu wonen en werken op dezelfde plek en dat bevalt hem ten zeerste.

Bert Provoost

Hans is sinds 2018 de vaste domeinwachter van het provinciaal groendomein. De natuurliefhebber is afkomstig uit het gehucht Veerle-Heide, deel van de Kempense fusiegemeente Laakdal. “Deze boerderij op het domein stond al jaren leeg. Toen de provincie ze wilde inrichten als conciërgewoning, heb ik me kandidaat gesteld. Het gebouw is mooi gerenoveerd met onder andere een nieuw dak en een nieuwe keuken. Een paar weken geleden ben ik in de boerderij getrokken.”

“Het is echt wel handig dat ik nu op de plek woon waar ik ook werk. Ik doe hier geregeld inspectierondes om te kijken of alles in orde is, soms ook ’s nachts. Dat is natuurlijk handig als je dan gewoon je deur kunt uitstappen en beginnen. Ik woon hier alleen, maar binnenkort krijg ik nog het gezelschap van mijn hond, die nu nog in Veerle-Heide is”, zegt Hans, die beëdigd veldwachter voor de provincie is.

Fauna en flora inventariseren

“Het is gewoon ook erg aangenaam om hier te wonen, midden in het groen”, vertelt hij. “De Averegten is een heel rustig en mooi domein. Er zit hier elke avond ook een spotvogel te zingen op 5 meter van mijn deur, hij heeft hier een zangpost. Dat zijn voor mij van die echte geluksmomentjes. Ik geniet ervan om te kijken hoe de natuur zich hier ontwikkelt. Het is ook mijn taak om te inventariseren hoe de fauna en flora het in het domein doen.”

“Ik denk dat het ook wel extra ontradend werkt dat hier nu altijd, dag en nacht, iemand aanwezig is”, zegt Hans.

“Ik denk dat het ook wel extra ontradend werkt dat hier nu altijd, dag en nacht, iemand aanwezig is”, zegt Hans. © Dirk Vertommen

De 35-jarige, die in een vorig leven als lasser werkte, is een aanspreekpunt voor het beheer, klachten of zorgen en meldingen. Hij heeft ook educatieve taken en houdt in het oog dat er geen onfrisse dingen gebeuren in het wandelbos. “Soms zien we hier wel eens hangjongeren, loslopende honden en we krijgen ook te maken met sluikstorters. Maar in het algemeen moet ik zeggen dat we hier niet kampen met echt grote problemen. Ik denk dat het ook wel extra ontradend werkt dat hier nu altijd, dag en nacht, iemand aanwezig is.”

Toekomstplannen

Hans heeft ook nog plannen rond zijn boerderij die nabij de Langendijk ligt. “Er worden nog publieke toiletten naast het kippenhok gebouwd. Het gebeurt dat mensen nog binnen willen komen in de boerderij om er naar het toilet te gaan zoals dat vroeger kon, maar dat is dus niet de bedoeling (lacht). Ik ben ook van plan om een toontuin in te richten rond de boerderij. Daar wil ik laten zien hoe je met beperkte ingrepen je tuin aantrekkelijker kunt maken voor de natuur. Denk maar aan het correct plaatsen van nestkastjes, het planten van vlindervriendelijke planten, uitleggen hoe je je tuin egelvriendelijk kunt maken, enzovoort.”

De avonturen van Hans Limet in de Averegten kun je ook volgen via Instagram: @domeinwachterhans.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio