Luc Van De Wiel met zijn dochters Ann (l) en Sophie in hun nieuwe sociale antiekzaak: Antwaarpe Goeiemorgen in de Kloosterstraat. — © Jan Van der Perre
Vader en twee dochters bundelen hun naastenliefde in Antwaarpe Goeiemorgen: “Mensen in nood helpen via onze passie voor antiek’
Met zijn vzw Caluna is de Schotense ondernemer Luc Van De Wiel in zijn vrije tijd al langer actief in Senegal, waar hij de arme bevolking van medische zorgen voorziet. Met Antwaarpe Goeiemorgen, de eerste sociale antiekzaak in de Antwerpse Kloosterstraat die op 4 juni opent, wil hij nu ook wie het moeilijk heeft in eigen stad helpen en dan meer bepaald gezinnen met kinderen. “Ik ben trots dat mijn dochters, die dit project trekken, in mijn voetsporen treden en de sociale traditie in onze familie verderzetten”, vertelt Luc.
Luc Van De Wiel (57) begon als ‘brocanteur’ in Kapellen. “Ik kocht inboedels op en trok met de meeste waardevolle spullen naar de vlooienmarkt in de Brusselse Marollen. Ik ontwikkelde een neus voor antiek. Het verhandelen van parels uit oude huisraad werd al snel een lucratieve business. Op een gegeven moment stuurde ik maandelijks hele containers naar de Verenigde Staten en Finland”, vertelt Luc over dit afgesloten hoofdstuk.
Zijn passie voor mooie oude spullen zal hij nooit verliezen, maar twintig jaar geleden stortte de zoon van een havenarbeider zich al even succesvol op de vastgoedmarkt. Luc en zijn intussen 21 medewerkers realiseren projecten in heel het land, maar ook dichtbij huis zoals Villa Ullens (restaurant Gustatif) en Hofke Van Meeus in zijn eigen Schoten. Vijf jaar geleden realiseerde hij acht karaktervolle woningen in de Korte Ridderstraat, hartje Antwerpen.
Dat laatste project ligt niet zo ver van het ruime handelspand in de Kloosterstraat, recht tegenover de winkel van juweelontwerpster Nadine Wijnants. “Daar heb ik andere plannen mee”, lacht de altijd goedgeluimde Luc Van De Wiel. Makelaars hebben doorgaans geen te best imago, maar Van De Wiel verrast wanneer hij zijn boekje opendoet over zijn vele caritatieve nevenactiviteiten.
Senegal
“We beseffen allemaal te weinig hoe goed we het hebben. De confrontatie met de schrijnende toestanden van kinderen in Senegal, waar we op vakantie waren, was voor mij veertien jaar geleden de aanleiding om met Cas en An, twee vrienden, de vzw Caluna op te richten. “Ons verhaal bestaat uit bescheiden pogingen om de plaatselijke bevolking te helpen. Acht jaar geleden openden we een school voor dove kinderen in de kuststad Saly. De zowat honderd schoolbanken zijn er goed gevuld. In maart zal ons ziekenhuis Michel et Ibrahim openen in M’bour. Artsen zullen er kinderen met kanker proberen te genezen. We voorzien 62 kamers.”
In Senegal zetten Luc Van De Wiel en vrienden van vzw Caluna eerder projecten op om kinderen te genezen van kanker. — © RR
De appel valt niet ver van de boom. Sophie (29) en Ann (23), de dochters van Luc en echtgenote Greet, zijn al even empathisch. “We draaien mee in het bedrijf van papa en konden hem overtuigen om onze pijlen nu eens te richten op wie het vlakbij, in onze eigen stad, niet onder de markt heeft”, vertelt Sophie. “Antwaarpe Goeiemorgen, zoals we onze vzw genoemd hebben, betekent voor papa en voor ons de terugkeer naar onze eerste liefde: die van de antiek. Bij aankoop van oude huizen, krijgen we de inboedel er vaak bij. De verkoper is al blij dat we al die meubelen, schilderijen en toestellen gratis overnemen. Maar daar zitten soms pareltjes bij. Welnu: een selectie uit die immense berg zullen we voortaan te koop aanbieden in de Kloosterstraat, het mekka voor wie op zoek is naar authentieke gebruikte decoratie en meubilair.”
Eén keer per maand open
Antwaarpe Goeiemorgen beschikt in de Kloosterstraat over 650 vierkante meter. Luc is zijn métier nog niet verleerd. Meestal binnen de paar seconden kan hij op elk item een eerlijke prijs kleven. “We hebben al een grote en erg verscheiden verzameling: van een boek van 1 euro tot een art-decoschilderij dat 3.000 euro waard is. Je kan hier heerlijk snuisteren. Beschouw het als de koopjeshoek van de Kloosterstraat. Een opportuniteit voor kenners, maar ook voor studenten en al wie het niet breed heeft om een appartement te bemeubelen”, gidst Luc me door de twee ruime verdiepingen met heel wat moois.
Het is heerlijk snuisteren in de nieuwe antiekzaak voor het goede doel. — © Jan Van der Perre
Bijzonder: Antwaarpe Goeiemorgen zal maar één keer per maand mensen ontvangen: elke eerste zaterdag van de maand van 10 tot 18u. Dat heeft vooral een praktische reden: Luc en zijn dochters doen dit puur als vrijwilligerswerk, naast hun gewone baan.
“Maar elke maand brengen we foto’s van de blikvangers uit de collectie samen op onze website, zodat de mensen gericht kunnen komen. We hebben al vierduizend stuks geïnventariseerd. Een hele klus, maar we hebben hier met ons drietjes zóveel zin in“, kan Luc zijn enthousiasme niet verbergen.
Kinderarmoede in Antwerpen
De sociale meerwaarde zit hem niet alleen in de goedkoop geprijsde spullen en het wegschenken van huishoudtoestellen aan wie zich met een bewijs van armoedeorganisatie CAW aanbiedt. De familie Van De Wiel zal de winst van Antwaarpe Goeiemorgen integraal wegschenken aan lokale goede doelen.
“Onze ambitie: zes acties per jaar opzetten voor evenveel verschillende initiatieven die goed werk verrichten in de strijd tegen kinderarmoede”, vertelt Luc. “Met Centrum Kauwenberg is de samenwerking al opgestart. De voorbije paasvakantie hebben zij vijftig kinderen mee op kamp genomen. Ook De Loodsen en De Grijze Kat kunnen op onze steun rekenen. Mogelijk komt daar Appel & Ei bij, de sociale kruidenier in onze eigen gemeente Schoten. Ik mik telkens op 5.000 euro per actie.”
Onder meer de mensen van Centrum Kauwenberg krijgen de steun van Antwaarpe Goeiemorgen. — © RR
Sophie, Ann en Luc staan te popelen om op zaterdag 4 juni de deuren van Antwaarpe Goeiemorgen te kunnen openzwaaien. “Stilletjes dromen we ervan om dit te laten evolueren tot een echte roepzaal. Dat is altijd mijn droom geweest. Maar we willen stap voor stap gaan”, zegt Luc. “Wat we zeker niet zijn is een Kringwinkel. Die sector draait op volle toeren, maar wordt in feite overgesubsidieerd. Wij doen dit zonder 1 euro overheidssteun en zullen aantonen dat sociaal ondernemerschap ook kan werken. Ik hoop trouwens een samenwerking te kunnen opzetten met topondernemer Wouter Torfs (Schoenen Torfs), de nieuwe voorzitter van het CAW.”
Antwaarpe Goeiemorgen, Kloosterstraat 13 in Antwerpen (weldra beschikbaar)
Luc, Sophie en Ann brengen hun antiekmagazijn in gereedheid voor de ontvangst van de eerste klanten, op zaterdag 4 juni. — © Jan Van der Perre
© Jan Van der Perre
© Jan Van der Perre
Hoofdpunten
Parkendecreet blijft voor beroering zorgen: voor het eerst stemt Vlaams Parlementslid tégen eigen meerderheid
Zuhal Demir wil cruiseschepen aanpakken, N-VA-partijgenoot Koen Kennis: “Laat ze allemaal naar Antwerpen komen”
Dominique Van Malder en vriendin krijgen minder goed nieuws te horen bij de dokter: “Dit heeft alles veranderd”
Fluvius legt geen aardgas meer aan in nieuwe verkavelingen: dit moet je weten