Louise-Marie Van Roy bereidt volop de eerste tentoonstelling voor. © Chris Van Rompaey

Academie en jeugdhuis creëren creatieve ontmoetingsplek in stationsbuffet

Lier -

Het leegstaande stationsbuffet op het Leopoldplein in Lier krijgt een tijdelijke culturele invulling. Beeld- en Podiumacademie Lier slaat hiervoor de handen in elkaar met vzw Jeugdhuis De Moeve.

Chris Van Rompaey

“Ons gemeenschappelijk doel is om een creatieve ontmoetingsplek te creëren door middel van een cross-over van verschillende disciplines. De mogelijkheden zijn zeer divers: van een expo met livemuziek, workshops, lezingen of crossmediale evenementen. Het stationsbuffet herdopen we daarom tot Het KunstPerron”, zegt Louise-Marie Van Roy, coördinator van zowel de Beeld- als Podiumacademie.

Ivoren toren

“Beide academies trachten zo kunst uit de ivoren toren te halen en deze in aanraking te laten komen met de treinreizigers, buurtbewoners en liefhebbers in een minder formele context. Daarnaast focussen we vooral op jongeren, zodat ook zij een creatieve uitvalsbasis hebben. We realiseren dit via duurzame samenwerkingen. Zo biedt vzw De Moeve in Het KunstPerron doorheen de zomer twee workshops per week aan. Een keer per week is er Crea Klets: gezellig samen creatief zijn en werken naar een afgewerkt eindresultaat. Daarnaast is er eveneens een keer per week Mind & Muse, een moderne kijk op art therapy (beeldende therapie, red.).”

Zo gaat het er ongeveer uitzien. © rr

Groot borduurwerk

Er verschijnt een kalender waarbij verschillende disciplines en partners aan bod komen. Vanaf vrijdag 10 juni wordt Het KunstPerron onmiddellijk omgedoopt tot een expo van jongeren van de Beeldacademie Lier, waarbij afstuderende jongeren hun weg doorheen de academie tonen. Ook lokaal talent komt aan bod: Rosie Vermeiren voorziet de gevel van een extra groot borduurwerk.

Het stationsbuffet is eigendom van de NMBS. Die is bereid om het gebouw in concessie te geven van sinds april 2022 tot en met 31 maart 2023. De NMBS vraagt hiervoor een jaarlijkse vergoeding van 1.200 euro. Het stationsbuffet is sinds 31 december 2019 gesloten. De NMBS ging toen op zoek naar een nieuwe uitbater, maar kon die blijkbaar niet vinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lier