François (rechts) met Marthe en de vriendengroep. 

François (rechts) met Marthe en de vriendengroep. © Erik Van Eycken

François rijdt dertig keer de Ventoux op om looprobot voor Marthe te bekostigen

Bonheiden -

Tussen 17 en 25 september trekt François Van Velthoven uit Keerbergen naar de Franse Mont Ventoux om centen in te zamelen voor Marthe Van Linden (7), een Bonheidens meisje met cerebrale parese, een hersenverlamming. “Toen ik over haar verhaal las, weekte het iets in mij los. Ik moet haar helpen”, zegt de geëngageerde eigenaar van fitnesszaak Green Alive.

Erik Van Eycken

François ‘Swa’ Van Velthoven vertrekt op 17 september met kompaan Guido Hendrickx, die de kamper bestuurt, richting de Mont Ventoux. Dat doet hij niet zonder training: Van Velthoven vertrok in de nacht van woensdag op donderdag al eens naar Frankrijk om de berg tien keer te beklimmen. “In september wil ik de berg dertig keer in vijf dagen beklimmen. Dat avontuur doe je niet onvoorbereid. Ik test de benen en ga gedetailleerd bekijken welke versnellingen aangewezen zijn om de berg dertig keer in vijf dagen gecontroleerd te beklimmen. Als ik erin slaag, dien ik een aanvraag in bij het Guinness Book of Records”, legt hij uit. In de loop van juli en augustus plant hij opnieuw oefenritten in de Franse Alpen, steeds met de Ventoux als apotheose.

Het is niet de eerste keer dat Van Velthoven zich inzet voor goede doelen in combinatie met sportieve uitdagingen. “Toen ik het verhaal van Marthe las, weekte het iets los in me. Ik moet haar helpen.”

Marthe heeft een looprobot nodig.

Marthe heeft een looprobot nodig. © Erik Van Eycken

35.000 euro

De inzet van de stunt? 35.000 euro verzamelen voor Marthe, het meisje dat met cerebrale parese werd geboren, een hersenverlamming door een zuurstoftekort in de hersenen. Met het ingezamelde geld kan een looprobot worden aangekocht. “De looprobot waarmee we Marthe een betere levenskwaliteit kunnen geven, is duur. Ze oefent ermee in een revalidatiecentrum en dat kost ons wekelijks meer dan 1.000 euro”, legt haar mama Jill Bruynseels uit.

Toen ze een telefoontje kreeg van François was ze onder de indruk. “Uiteraard. Ik ben enorm tevreden. De robot helpt Marthe bij het verbeteren van haar bloedsomloop, haar stoelgang en het versoepelen van de gewrichten. Mocht ze dagelijks thuis in de robot kunnen staan, is dat een uitstekende oefening”, zegt Jill.

Guido (links) en François vertrekken op 17 september naar de Ventoux.

Guido (links) en François vertrekken op 17 september naar de Ventoux. © Erik Van Eycken

Steun

Het toeval wil dat het bedrijf dat de staprobots verkoopt in Bonheiden is gevestigd. “Albatros in de Gestelhoflei heeft soortgelijke toestellen als diegene die we gebruiken tijdens de revalidatie”, zegt Jill.

François Van Velthoven is ervan overtuigd dat hij het financiële plaatje rondkrijgt. “Ik kan rekenen op talloze sponsors, maar eigenlijk zijn zij vooral partners en vrienden. Ze doneren niet alleen centen, maar denken ook mee na over nieuwe initiatieven en hoe we de hele tocht het beste aanpakken. Ik kan voor soortgelijke projecten al jaren rekenen op Guido Hendrickx en Annie van Verlinden Groep, ook Bart Vanmarcke komt er nu bij.” “Want het verhaal van Marthe laat niemand onberoerd”, zegt Vanmarcke. “We denken en helpen mee.”

Op 25 september zijn François en Guido terug in Bonheiden. “Dan organiseren we een evenement waar we de robot overhandigen”, zegt François. Hij begon ook met een crowdfundingsactie voor Marthe.

François is inmiddels vertrokken voor oefenritten op de Mythische berg.

François is inmiddels vertrokken voor oefenritten op de Mythische berg. © Erik Van Eycken

https://www.doneeractie.nl/30-x-de-mount-ventoux-beklimmen-voor-marthe/-63772

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio