Het team van RE-ST architecten, dat op Batibouw de Pioneer Award van de Belgian Building Awards in ontvangst mocht nemen. 

Het team van RE-ST architecten, dat op Batibouw de Pioneer Award van de Belgian Building Awards in ontvangst mocht nemen. ©  rr

Antwerps architectenbureau RE-ST valt in de prijzen op Belgian Building Awards

Antwerpen -

Op Batibouw zijn deze week de Belgian Building Awards uitgereikt. Het Antwerpse architectuur- en onderzoeksatelier RE-ST, mocht de Pioneer Award in ontvangst nemen. En dat heeft het team van RE-ST te danken aan haar pleidooi om net niet te bouwen.

Jan Stassijns

Het Antwerpse architectuur- en onderzoeksatelier RE-ST hield in 2015 een pleidooi om niet te bouwen. Dat kreeg twee jaar geleden een vervolg in het boek Zwerfruimte, waarmee de architecten van RE-ST eerst op zoek gaat naar de onbenutte ruimte vooraleer een nieuwbouw te realiseren. Het leverde hen de Pioneer Award op van de Belgian Building Awards, ofwel de Belgische bouwprijzen.

Niet-bouwen

“We vertrekken van het principe van niet-bouwen”, zegt Tim Vekemans, die samen met Dimitri Minten, Bob van Abbenyen en Evy Bouwen zaakvoerder is. “Willen we spaarzaam omgaan met de ruimte die er nog is, moeten we kritisch bekijken of het echt noodzakelijk is om iets bij te bouwen. Het is niet dat we niet meer kunnen bouwen, maar we zeggen altijd dat het niet-bouwen het bouwen vooraf moet gaan. België is de laatste vijftig jaar in een sneltempo volgebouwd. Als je weet dat gebouwen gemiddeld tachtig tot honderd jaar meegaan, moeten we als maatschappij bedachtzaam omspringen met wat we al hebben.”

Als voorbeeld haalt Vekemans het project aan van het Klein Seminarie in Hoogstraten. “De vraag was onder meer om een nieuw inkomgebouw te ontwerpen”, vertelt hij. “Maar als je de hele school in kaart bracht, bleek dat er in de huidige gebouwen eigenlijk ruimte genoeg was. Ons voorstel was om dus geen nieuwbouw te plaatsen, maar in te zetten op het bestaande gebouw en alle onbenutte ruimte te gebruiken.”

Zaal Harmonie

Een ander project van RE-ST architecten is de renovatie van zaal Harmonie in het Harmoniepark in Antwerpen. “Dat hebben we samen gedaan met Atelier Kempe Thill”, zegt Vekemans. “Renovatie en herbestemming zijn twee belangrijke elementen als het over niet-bouwen gaat. En dat is exact wat we hier hebben kunnen doen. Het loont om een gebouw een tweede of derde leven te geven.”

Zaal Harmonie in het Harmoniepark in Antwerpen 

Zaal Harmonie in het Harmoniepark in Antwerpen ©  rr

www.re-st.be

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio