Oekraïense vluchtelingen kunnen vanaf volgende week grivna’s wisselen in euro’s

Betalen in het warenhuis kunnen ze er niet mee. Maar Oekraïense vluchtelingen in ons land zullen vanaf 1 juni wel hun eigen munt kunnen inruilen voor euro’s. Dat kan aan de loketten van de Nationale Bank van België. Of ze kunnen hun grivna’s (UAH) storten op een rekening bij een Belgische bank en het omgerekende bedrag nadien in euro’s afhalen.

tg

Oekraïense vluchtelingen die in ons land gestrand zijn door de oorlog, kunnen met het geld dat ze uit hun vaderland meegebracht hebben niets doen. Maar daar komt vanaf 1 juni verandering in. De Nationale Bank van België heeft een akkoord gesloten met de Oekraïense centrale bank dat Oekraïense vluchtelingen toelaat om hun contante grivna’s (de Oekraïense munt) om te ruilen voor euro’s. Ze kunnen daarvoor terecht aan de loketten van de Nationale Bank van België .

Er worden, zoals ook uitdrukkelijk gevraagd in een aanbeveling van de Europese Commissie, per meerderjarige persoon maximaal 10.000 grivna’s omgewisseld, wat ongeveer overeenkomt met 300 euro.

“We aanvaarden alleen biljetten van 100, 200, 500 en 1.000 UAH. De biljetten moeten onbeschadigd zijn. Beschadigde biljetten worden geweigerd”, klinkt het bij de Nationale Bank van België.

Verder is er een akkoord gesloten met Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, ING, KBC, CBC en KBC Brussels dat ze grivna’s (ook hryvnia’s genoemd) kunnen storten op een rekening die ze hier hebben geopend”, zegt Febelfin.

“De contante Oekraïense munten worden bij de bank omgerekend naar euro en worden dan rechtstreeks op de bestaande rekening van de klant gecrediteerd. Zonder dat de banken er kosten zullen voor aanrekenen. Nadien kunnen ze het geld dat ze gestort hebben afhalen, maar dan in euro’s. Er zal dus geen cash omruiling gebeuren aan de loketten van de betrokken banken. Enkel bij de loketten van de Nationale Bank in Brussel”, benadrukt Febelfin.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne werden er in ons land al meer dan 11.000 bankrekeningen geopend door Oekraïense vluchtelingen in België.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio