KRC Genk-superfan Kenzo in zijn favoriete sportoutfit samen met zijn mama Ann aan het Revalidatiecentrum voor Kinderen en Jongeren in Pulderbos. 

KRC Genk-superfan Kenzo in zijn favoriete sportoutfit samen met zijn mama Ann aan het Revalidatiecentrum voor Kinderen en Jongeren in Pulderbos. ©  kma

Zieke Kenzo heeft twee dromen: zijn voetbalidolen van KRC Genk ontmoeten en laptop om te gamen

Pulderbos, Turnhout -

Kenzo (16) uit Turnhout, een superfan van KRC Genk, verblijft sinds 9 mei in het Revalidatiecentrum voor Kinderen en Jongeren in Pulderbos. De jongen met een beperking maakt door een reeks tegenslagen een zware periode door waardoor zijn gezondheid hard achteruitging. Zijn bezorgde mama Ann Vekens (53) heeft twee grote dromen voor haar zoon om hem op te beuren: de aftrap geven bij een thuismatch van Genk of een meet & greet met zijn favoriete spelers en een nieuwe laptop. “We kunnen wel iets regelen voor Kenzo volgend seizoen”, belooft Rudi Pascal, woordvoerder van KRC Genk.

Kristin Matthyssen

Dat Kenzo een superfan is moet hij ons zelfs niet vertellen. Er waait een frisse wind, en toch stapt hij in zijn korte broek, voetbalshirt en trainingsvestje van eersteklasser Genk buiten uit het Revalidatiecentrum in Pulderbos. Normaal mag hij alleen in het weekend naar huis, maar omdat het verlengd weekend is mag zijn mama Ann Vekens (53) hem nu op woensdagmiddag al komen halen.

Ann heeft zelf geen auto. Gelukkig krijgen ze een lift vandaag. Naar wat Kenzo het meest uitkijkt als hij naar Turnhout vertrekt? Zijn tweelingbroer Keyano of de kittens thuis? Kenzo lacht, maar antwoordt niet echt. “Hij kan niet kiezen”, vertelt zijn mama. “Dat is een van de eigenschappen van zijn beperking. Eigenlijk moet je hem een ja- of nee-vraag stellen.”

Kenzo werd geboren met het Noonan-syndroom. Personen met het Noonan-syndroom hebben problemen met hun hart en met hun skelet. Ze zijn ook wat kleiner van gestalte meestal, wat bij Kenzo het geval is. Ook al is hij deze maand 16 geworden: hij zit nog achterop bij Ann op de fiets. “We hebben hem nogal beschermend opgevoed, omdat mijn eigen moeder verongelukt is in het verkeer. Kenzo heeft een mentale leeftijd van 9 jaar. Qua zelfredzaamheid zit hij op het niveau van een grote kleuter. Hij heeft motorisch ook een beperking.”

Kenzo en zijn mama Ann Vekens aan het Revalidatiecentrum in Pulderbos. 

Kenzo en zijn mama Ann Vekens aan het Revalidatiecentrum in Pulderbos. ©  kma

Kenzo heeft buiten zijn tweelingbroer Keyano nog een oudere broer Glenn (29) en zus Caro (22). Het Turnhouts gezin moest de voorbije jaren een stoet beproevingen doorstaan. In oktober 2018 kreeg Ann borstkanker. In januari 2019 overleed Kenzo’s papa aan de longziekte COPD. Alsof dat nog niet genoeg was, moest ook Caro geopereerd worden aan een grote tumor. “In 2021 werd ik dan nog getroffen door schildklierkanker en in februari van dit jaar door longembolie”, zegt Ann.

Aan de slechte film waarin ze zitten, komt precies geen einde. De enige verzetjes die Kenzo heeft zijn de thuismatchen van KRC Genk bijwonen samen met zijn grote broer Glenn en diens schoonbroer Tony Walbers. “Mijn zus woont al lang in Genk”, legt Ann uit. “Hierdoor zijn wij als Kempenaars KRC Genk-supporters geworden. Kenzo kan zelf niet voetballen. Met zijn tweelingbroer trapt hij wel eens een balletje, maar hij vindt het vooral tof om op YouTube naar voetbalfilmpjes te kijken of FIFA-videogames te spelen op zijn tablet. Jammer genoeg is zijn tablet al heel oud en traag, waardoor het amper nog lukt om te gamen.”

Kenzo en Ann. 

Kenzo en Ann. ©  kma

Laptop

Financieel kan Ann momenteel geen nieuwe tablet of laptop kopen. “Hij weet dat hij er eentje krijgt, maar dat het nu even niet lukt voor mama. Ik ben na mijn kankerbehandeling nog maar net weer deeltijds aan het werk. De afgelopen maanden – eigenlijk al de afgelopen 2,5 jaar sinds dat ik weduwe werd – zijn enorm zwaar. Kwam daar dan nog eens die gasontploffing in Turnhout bij, vlak bij mijn zoon. Kenzo is een hele bange jongen geworden. Hij heeft schrik wat er gebeurt als ik er niet meer ben en was ook enorm bezorgd of de baby’tjes van zijn grote broer en zus die onlangs geboren werden wel gezond zouden zijn. Dan breekt je hart. Ook alle berichtgeving over de oorlog en het coronavirus maken hem angstig.”

Normaal volgt Kenzo les in GO! Nautica, een school voor buitengewoon secundair onderwijs in Merksplas, waar hij aan zijn zelfredzaamheid leert werken. “Maar omdat hij het nu zo moeilijk heeft, werd beslist om hem op te nemen in het Reva in Pulderbos. Het is de bedoeling dat hij hier weer sterker kan worden. Kenzo krijgt intensieve therapie zoals psycho, ergo en logo.”

Het eerste wat Kenzo deed op zijn kamer in het Reva, was posters hangen van zijn blauw-witte Limburgse voetbalhelden. “Eigenlijk vielen de eerste twee weken in Pulderbos al goed mee. Hij vertelde al dat een personeelslid van het Reva bij Genk heeft gewerkt en dat hij FIFA-games kan spelen met een opvoeder in de leefgroep.”

Kenzo in zijn favoriete outfit. 

Kenzo in zijn favoriete outfit. ©  kma

Ito en Heynen

Vorig jaar nam Ann, toen ze nog in haar kankerbehandeling zat, contact op met KRC Genk of de club niets voor een superfan met een beperking kon doen. “Ik had gelezen dat de club tablets wegschonk, maar het bleek uiteindelijk alleen voor kinderen uit Genk. Ook een aftrap of meet & greet bleken moeilijk, omdat Kenzo niet in Genk woont.”

Volgens woordvoerder Rudi Pascal berust het op een misverstand dat de eersteklasser alleen iets voor kinderen uit Genk zou doen. “Ik wil volgend seizoen zeker en vast iets regelen voor Kenzo”, zegt Pascal. “Een aftrap geven wordt moeilijk, maar na de match bijvoorbeeld even de spelers ontmoeten moet wel lukken.”

Wie Kenzo’s idolen zijn? “Bryan Heynen, Junya Ito, Théo Bongonda, Paul Onuachu”, somt zijn mama op, terwijl Kenzo driftig knikt. Mocht er nog iemand een laptop of computer hebben staan waarop Kenzo kan gamen, dan zou zijn droom helemaal uitkomen. Mail dan naar kristin.matthyssen@gazetvanantwerpen.be

 

 ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio