In Hingene werd een dwarsdoorsnede gemaakt in de winterdijk. 

In Hingene werd een dwarsdoorsnede gemaakt in de winterdijk. © Ward Bosmans

Tijdelijk ‘gat’ in winterdijk in Hingene geeft unieke kijkin geschiedenis

Hingene -

De winterdijk aan de Vitsdam in Bornem werd de afgelopen dagen vakkundig doorgesneden door de Vlaamse Waterweg en archeologen van Gate. Zij deden dat om de waardevolle geschiedenis ervan te kunnen onderzoeken. In het kader van het Sigmaplan en de ontpoldering van het Groot Schoor wordt de bestaande dijk opgehoogd en aangepast. Een unieke gelegenheid om dit archeologisch onderzoek te doen.

Ward Bosmans

Het was geen alledaagse klus om de met een graafkraan de dijk rond het poldergebied doormidden te delen. De afgelopen week waren de archeologen van Gate druk in de weer om de historische opbouw van de huidige winterdijk te onderzoeken. De site wordt tot en met dit weekend ook opengesteld voor het grote publiek.

Archeologen nemen een staal uit de dijk.

Archeologen nemen een staal uit de dijk. © Ward Bosmans

Dit onderzoek kon gedaan worden omdat in het kader van het Sigmaplan het Groot Schoor ontpolderd wordt. Zo kan in de toekomst bij hoogtij meer ruimte gegeven worden aan het water in de Schelde. Dat moet voor meer waterveiligheid en natuurontwikkeling zorgen.

Luchtbeelden

De huidige winterdijk kent een waardevolle geschiedenis. De eerste dijk rond het Groot Schoor dateert uit de middeleeuwen. De experten kunnen uit de dijkdoorsnede nu afleiden hoe vaak de dijk nadien verhoogd en verbreed werd. Zo kun je een duidelijk verschil zien tussen de manueel aangebrachte dijklagen en de recentere lagen, die mechanisch zijn opgeworpen. “We meten alles zorgvuldig op, maken luchtbeelden met een drone en nemen ook stalen voor verder onderzoek. Op die manier komen we meer te weten over de context en het vroegere landschap. Je kunt het zien als een reis in de geschiedenis van de dijk”, zegt Pieter Laloo van Gate Archeologie.

Stefaan Nollet van de Vlaamse Waterweg geeft uitleg bij de werken

Stefaan Nollet van de Vlaamse Waterweg geeft uitleg bij de werken © Ward Bosmans

“Ook in de toekomstige dijk wordt het historisch kader gerespecteerd”, zegt Stefaan Nollet, projectingenieur van De Vlaamse Waterweg. “Alle recentere dijklagen graven we in het kader van het Sigmaplan af. De oude dijk blijft behouden en integreren we als een trapje zichtbaar in het profiel van de toekomstige dijk. Die werkzaamheden starten zo snel mogelijk. Bezoekers kunnen op termijn dit stukje historische dijk bewonderen.“

Met de ontpoldering van het Groot Schoor wordt zo’n 23 hectare teruggegeven aan de Schelde waardoor de rivier meer ruimte heeft om te stromen en de getijden opnieuw vrij spel krijgen. Zo ontstaat er ook een zoetwatergetijdennatuur.

Op zaterdag 28 mei leidt een gediplomeerd klimaatgids je rond in Hingene en Bornem langs gebieden als het Groot Schoor.

www.life-sparc.eu/kalender

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio