Fiere grootouders en leerling Stef Himschoot die de opleiding Fietsmecanicien volgt. 

Fiere grootouders en leerling Stef Himschoot die de opleiding Fietsmecanicien volgt. © Provincie Antwerpen

PITO Kapellen pakt uit met duale leerprojecten als antwoord op knelpuntberoepen

Kapellen, Stabroek -

De provincie Antwerpen wil in de toekomst nog meer inzetten op duaal leren, omdat het een ideale voorbereiding is op heel wat knelpuntberoepen. Deze leervorm verzekert de leerlingen quasi zeker van een job.

Tijdens een open praktijkdag konden bedrijven en geïnteresseerden een kijkje nemen op de campus PITO Kapellen. In 2013 kocht de provincie de voormalige drukkerij Pelckmans in Kapellen en richtte er een praktijkgericht opleidingscentrum voor jongeren op. “Dat is nu een vaste waarde en biedt opleidingskansen voor jongeren én volwassenen”, zegt Luk Lemmens, gedeputeerde voor onderwijs. “Dat is nodig, want met de haven vlakbij moeten we blijven inzetten op technisch en beroepsonderwijs in functie van de noden van de industrie én onze leerlingen.” 

Paul Buyens (CVO Vitant), Ingrid Scheldeman (CLW), Luk Lemmens (gedeputeerde) en Luc Devriese (schepen Kapellen)

Paul Buyens (CVO Vitant), Ingrid Scheldeman (CLW), Luk Lemmens (gedeputeerde) en Luc Devriese (schepen Kapellen) © Provincie Antwerpen

Sinds 2018 heeft ook het volwassenenonderwijs van CVO Vitant zijn intrek genomen op de campus. Het opleidingscentrum koos voor een samenwerking met het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) in Stabroek en werd omgedoopt tot PITO Kapellen.

In Vlaanderen verlaat jaarlijks ongeveer 12 procent van de leerlingen de school zonder diploma, in de stad Antwerpen is dat 22 procent. Om die uitstroom te stoppen biedt het Centrum Leren en Werken (CLW) van de provincie verschillende opleidingen aan in een duaal leertraject. Een leerling volgt er twee dagen les in het opleidingscentrum en gaat de overige drie dagen aan de slag op de werkvloer.

Ilse Hotag van Tegelwerken Roevens uit Hoevenen werkt al enkele jaren samen met het CLW. Het familiebedrijf is al meer dan 70 jaar gespecialiseerd in tegels, marmer en natuursteen en vindt steeds moeilijker geschoolde vakmensen en stapte daarom vanaf het begin mee in het duaal leren-verhaal: “De opleiding die wij vragen wordt niet aangeboden in het reguliere dagonderwijs. Met duaal leren kan dat wel. Toch is het voor ons als bedrijf meer dan alleen een manier om aan arbeidskrachten te geraken. We proberen ook de liefde voor het vak mee te geven.”

Wout Janssens, cursist van CVO Vitant, aan de slag met de flenzenboom

Wout Janssens, cursist van CVO Vitant, aan de slag met de flenzenboom © Provincie Antwerpen

Ook het volwassenenonderwijs is thuis op de campus. De afgelopen jaren investeerde het centrum onder impuls van campusdirecteur Paul Buyens van CVO Vitant verder in de uitrusting van het opleidingscentrum. Wie vandaag de opleiding Magazijnmedewerker of Heftruck- en reachtruckbestuurder volgt, kan in een veilige omgeving eerst ervaring opdoen in het centrum alvorens op de werkvloer aan de slag te gaan. Daarom werden enkele ruimtes in het centrum omgevormd tot realistische oefenomgevingen met professionele machines en praktijkmaterialen die ook op de werkvloer gebruikt worden.

Katoen Natie gelooft in de kracht van samenwerking tussen onderwijs en industrie. Het bedrijf schonk een trailer in bruikleen aan de campus in Kapellen zodat leerlingen zich goed kunnen voorbereiden op een werkstage.

Erik Vandewalle

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio