Burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) knipt in aanwezigheid van voorzitter Michel Grootjans van Domein de Renesse geassisteerd door twee ridders het lint door. Het nieuw binnenplein is nu officieel geopend.

Burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) knipt in aanwezigheid van voorzitter Michel Grootjans van Domein de Renesse geassisteerd door twee ridders het lint door. Het nieuw binnenplein is nu officieel geopend. ©  kristin matthyssen

Middeleeuwse ridders assisteren burgemeester bij opening nieuw kasteelplein

Malle -

In aanwezigheid van een 150-tal genodigden onder wie zelfs enkele middeleeuwse ridders werd het nieuw binnenplein van kasteel de Renesse geopend. Het is een geslaagde metamorfose geworden met rode kleiklinkers die de wat goedkoop ogende grijze kiezelstenen vervangen. De gemeente Malle maakte 250.000 euro vrij voor dit project.

Kristin Matthyssen

De heraanleg van het binnenplein was niet alleen een esthetische affaire. Dankzij de regenwaterputten moet het sanitair nu niet meer met Pidpa-water worden gespoeld. Door een hellend vlak kunnen rolstoelgebruikers en mensen met buggy’s nu ook makkelijker naar de toiletten en het kasteel. Ook de comfortabele en mooie zitrand in hout en de heraanleg van het grasveld kregen applaus.

Voorzitter Michel Grootjans van vzw Domein de Renesse die het domein in opdracht van de gemeente Malle - eigenaar van het kasteeldomein - beheert, dankte alle harde werkers en steunpilaren van het eerste uur. Zoals ereburgemeester Harry Hendrickx die ook aanwezig was en altijd een trekker is geweest van het kasteel als gemeenschapsproject. Zo kan je er zalen huren, trouwen of op zondag en maandag iets komen drinken in het Kasteelcafé. Maar er zijn ook optredens, voordrachten en vaste evenementen zoals vorige week de Boekenmarkt.

De versierde brug in de kleuren van Malle (blauw-wit) en de kleuren van de familie de Renesse (rood-geel). 

De versierde brug in de kleuren van Malle (blauw-wit) en de kleuren van de familie de Renesse (rood-geel). ©  kma

Grootjans dankte alle vrijwilligers die de brug en het kasteel voor de feestelijke opening zo mooi versierd hadden en mensen als Jef die zich de voorbije weken al suf geveegd heeft om zand in alle klinkerspleten te keren.

Burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) zei dat ze er naar uit had gekeken om de eerste keer zoals een prinses in dit sprookjesdecor over de nieuwe binnenkoer te kunnen trippelen met hakken. Ze vertelde over de geschiedenis, van kasteelspook Fritz die zijn oorsprong kent in de Eerste Wereldoorlog, de vernielingen in de Tweede Wereldoorlog en de wonderbaarlijke vrijwaring van het kasteel tijdens de tornado in 1967. “Maar nu hebben jullie waarschijnlijk goesting om op een andere manier te trippelen”, lachte ze, verwijzend naar het goudgele gerstenat van Westmalle.

 

 ©  kma

Michel Grootjans verklapte nog dat het kasteel Malle ook toeristisch op de kaart zet. Zo zijn er binnenkort televisieopnames. Voor welk programma hield hij geheim.

Zondag 29 mei is iedereen welkom op een familiedag om het nieuwe plein ‘in te feesten’, met een wandeltocht, rommelmarkt en een cadeautjesworp om 15u vanop het kasteelbalkon voor de kinderen. Om 17u mogen de volwassenen hebbedingen uit de lucht grabbelen bij een tweede balkonworp.

 

 ©  kma

 

 ©  kma

 

 ©  kma

 

 ©  kma

 

 ©  kma

 

 ©  kma

 

 ©  kma

 

 ©  kma

 

 ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio