S-Plus en Vooruit voeren actie op de woensdagmarkt. 

S-Plus en Vooruit voeren actie op de woensdagmarkt. © Ward Bosmans

Protest tegen vertrek van grootbanken uit het centrum van Willebroek

Willebroek -

Tijdens de woensdagmarkt organiseerden Vooruit en seniorenvereniging S-Plus een actie om de afbouw van bancaire dienstverlening in Willebroek aan te klagen. Het protest kwam er nadat bekend is geraakt dat het kantoor van BNP Paribas in de Van Landeghemstraat binnenkort de deuren sluit.

Ward Bosmans

Vooruit-raadslid Jeroen van Santvoort stelt vast dat de dienstverlening van banken jaar na jaar afneemt. “Er is niet alleen de afbouw van het aantal bankkantoren, ook geldautomaten verdwijnen uit het landschap. Heel wat mensen moeten een grote afstand afleggen voor fysieke dienstverlening. In Willebroek begint de problematiek stilaan zichtbaar te worden, nu twee van de vijf grootste banken onze gemeente verlaten. Voor een gemeente van bijna dertigduizend inwoners is dat toch wel frappant.” Volgens S-Plus leeft dit thema enorm onder de oudere en minder mobiele bevolking omdat zij vaak niet mee zijn met het thuisbankieren en de digitale kloof niet overbrugd krijgen.

Na ING en Argenta verdwijnt ook BNP Paribas binnenkort uit het centrum. Om hun actie kracht bij te zetten, plaatsten S-Plus en Vooruit pijlen bij het kantoor in de Van Landeghemstraat die aanduiden dat het dichtstbijzijnde BNP Paribas-bankkantoor 4 kilometer verder ligt.

De actievoerders plaatsten een wegwijzer aan het kantoor van BNP Paribas

De actievoerders plaatsten een wegwijzer aan het kantoor van BNP Paribas © Ward Bosmans

Daling met 33%

In 2018 waren er in ons land nog 8.235 geldautomaten, in 2020 zijn er dat nog slechts 6.411. Ook de afname van het aantal bankkantoren is tekenend: 6.527 in 2015 en vijf jaar later slechts 4.232. In de provincie Antwerpen is er een daling van 1.099 kantoren in 2015 naar 736 kantoren in 2020. “Ook voor onze provincie is er dus een daling met 33%”, zegt Caroline Gennez, Vlaams parlementslid (Vooruit). “Banken moeten stoppen met hun fysieke dienstverlening af te bouwen. Met Vooruit hebben we een wetsvoorstel ingediend dat vraagt dat iedere consument een bankautomaat in zijn buurt heeft en dat geldafhalingen gratis zijn. Maar zelfs daar mag het niet stoppen: fysieke dienstverlening is een basisrecht. De afbouw daarvan moet stoppen.”

Grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING beloven ervoor te zorgen dat 98% van de Belgische bevolking een geldautomaat binnen een straal van 5 kilometer rond de eigen woning zal hebben. “Dat is een stap in de goede richting, maar zeker geen allesomvattende oplossing”, zegt Conny Guldentops, educatief medewerker bij S-Plus. “Voor een afspraak of verrichtingen moeten mensen vaak een veel grotere afstand afleggen. Het verdwijnen van lokale en fysieke dienstverlening vergroot bovendien de digitale kloof.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio