De Vliegerhappening. 

De Vliegerhappening. © Frederik Beyens

Wafels eten met Nero, vliegeren en op stap met het Ros Beiaard: onze 10 niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Modestudenten Academie wuiven docent Walter Van Beirendonck uit

 

 © VRT - Joris Bulckens

Moderedacteurs en fashionista’s uit heel Europa houden 3 en 4 juni vrij in hun agenda. In de Waagnatie presenteert de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen dan haar prestigieuze eindejaarsdefile SHOW2022.

Na twee online edities wordt het werk van de drie Bachelorjaren Mode eindelijk weer live geshowd, met als grote finale de collecties van de masterstudenten. De twaalf studenten die dit jaar afstuderen, zijn afkomstig uit acht landen. Met Igor Dieryck zwaait er ook één landgenoot af.

De editie 2022 wordt extra historisch omdat Walter Van Beirendonck officieel met pensioen gaat. De bebaarde modeontwerper was 37 jaar afdelingshoofd aan de Modeacademie.

www.showww.be

2/Geestelijke vader Nero gevierd met expo

 

 ©  Vum

Stripfiguur Nero wordt dit jaar 75 jaar. Zijn geestelijke vader Marc Sleen, die in 2016 overleed, zou op 30 december 100 geworden zijn. Om dat te vieren, komen er een hommagealbum en een speciale bundeling van strips die eerder als feuilleton in de krant verschenen.

In het Stripmuseum in Brussel loopt tot 5 maart met Een eeuw in verandering. In de expo worden de 217 Nero-albums getoetst aan het tijdsbeeld dat hij schetste en de wereld van vandaag.

De Gentse Gidsen plannen een ‘Nerotische’ wandeling door de Arteveldestad, waar Sleen geboren werd.

www.stripmuseum.be, www.gentsegidsen.be

3/Vader en zoon Ronaldo samen op toneel

 

De wortels van Circus Ronaldo reiken ver terug. In Sono Io? delen Danny en Pepijn Ronaldo, respectievelijk de zesde en zevende generatie, de planken. De productie balanceert tussen het verleden en de toekomst. Via een gedeelde liefde voor muziek en spielerei vragen vader en zoon zich af wat het waard is te bewaren van het aloude circus.

Van 1 tot 5 juni speelt Sono Io? in het Gielsbos in Lille, van 10 tot 12 juni aan de Krankhoeve in Bonheiden, van 16 tot 18 juni op het grasplein achter de bibliotheek in Heist-op-den-Berg en van 1 tot 3 juli aan het Fort van Merksem.

www.circusronaldo.be

4/The Starlings schitteren

 

 ©  VRT - Joris Bulckens

Ze moesten hun concert in de Lotto Arena tweemaal uitstellen, maar zondag kunnen The Starlings eindelijk de zaal veroveren. Tom Dice en Kato Callebaut, die zowel muzikaal als privé een duo vormen, brengen “rootsy popmuziek met een akoestische feel en oor voor harmonieën”.

Dat bewezen ze twee jaar geleden in het muziekprogramma Liefde voor muziek, waarin ze gesmaakte versies brachten van klassiekers van André Hazes, Regi en Gene Thomas. Naast hun originele covers uit Liefde voor muziek brengen The Starlings in de Lotto Arena ook eigen songs uit hun album Don’t Look Back. Ook op die plaat blenden de stemmen van Dice en Callebaut mooi.

www.teleticketservice.com

5/Floristen van Fleur des Dames laten Handelsbeurs baden in zee van bloemen

Wie van 3 tot 6 juni naar de Handelsbeurs in Antwerpen afzakt, kan het historische gebouw aanschouwen in een bijzondere enscenering. Onder de titel Féerie Florale brengen topbloemisten florale installaties aan in het gebouw. In samenwerking met de KUFB (de Koninklijke Unie voor de Floristen van België) worden er dit jaar twee belangrijke data herdacht: de 150ste verjaardag van Handelsbeurs Antwerpen, die heropgebouwd werd in 1872, en het 10-jarig bestaan van Fleurs des Dames. Dit bloemenevent, ontstaan in Antwerpen, streek eerder al neer in het Antwerpse stadhuis en kasteel d’Ursel in Hingene.

www.handelsbeursantwerpen.be

6/Sterren in De Roma

 

 ©  RR

Stilaan staan er weer meer internationale artiesten in onze schouwburgen. Op het concert van Tijs Vanneste & De Pelikanen (2/6) na, staan in De Roma de komende week dagelijks optredens gepland van artiesten van buiten de grenzen.

Het Amerikaanse Beach House serveert vanavond zijn indie-dreampop, terwijl gitaarfans uitkijken naar het concert van virtuoos Pat Metheny morgen. Nathaniel Rateliff & The Night Sweats brengen hun mix van van blues, soul, roots en country op maandag voor een uitverkochte zaal. De vingervlugge gitarist John Butler treedt dinsdag aan. Meewiegen met de soul- en R&B-hits van Macy Gray (foto) kan op woensdag. Drive-By Truckers rondt vrijdag de week af met countryrock.

www.deroma.be

7/Week van de Bij maakt een vuist tegen beton

Bijen spelen een belangrijke rol als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten. Maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven en 80 procent leeft onder de grond. Onder het motto ‘minder beton, meer bijen’ trekken ambassadeurs Britt Van Marsenille en Dominique Persoone van 29 mei tot 5 juni de Week van de Bij.

De feestweek wordt zondag afgetrapt in het Netepaleis in de Bogaertsheide in Kessel. Gezinnen kunnen er van 13 tot 17u deelnemen aan bijenworkshops. Berlaar en Nijlen organiseren deze zomer samen ook een bijenfietsroute.

www.weekvandebij.be

8/Vlaamse artiesten palmen de Kempen in

Het verlengde pinksterweekend lijkt voor veel organisatoren een goed moment om een muziekfestival op te zetten. In Olen staat op 3 en 4 juni Gladiolen geprogrammeerd met optredens van Vlaamse rockers als Noordkaap, Goose of Compact Disc Dummies. Tijdens Boekel Boulevard kan je op 4 juni tussen 13 en 18u in de straten rondom het festivalterrein gratis optredens, straattheater en activiteiten voor jong en oud meepikken.

Grenspop, van 3 tot 5 juni in Hoogstraten, zet vooral in op het Vlaamse lied. Denk K3, Bart Peeters, Willy Sommers, De Kreuners, Metejoor of De Romeo’s.

www.gladiolen.be, www.grenspop.com

9/Linkeroever feest met vliegers en rockers

 

 ©  Frederik Beyens

Alle ogen zijn dit weekend gericht op de Antwerpse Linkeroever. Tijdens het gratis Left Festival kan je zaterdag, aan de Thonetlaan 133, vanaf 14.45u optredens bijwonen van o.a. BLUAI. Op het terrein is doorlopend kinderanimatie en er staan foodtrucks. Ook een rommelmarkt en een kubb-tornooi houden de sfeer erin.

Aan de Middenvijver vindt zondag de Vliegerhappening plaats. Je kan je er vergapen aan vliegerstunts van professionals, een vlieger maken of zelf een vlieger oplaten. Tussen 13 en 18u is er ook een verenigingenmarkt met animatie.

www.leftfestival.be, www.elsschot.be

10/Ros Beiaard op stap in Dendermonde

 

 ©  Ros Beiaardcomité

Om de tien jaar rijdt in Dendermonde het Ros Beiaard uit. Het monumentale paard met de Vier Heemskinderen is ontleend aan een middeleeuwse sage, waarin de figuur van Karel de Grote (748-814) een belangrijke rol speelt. In Dendermonde leidt het zondag tot een stoet met muziek, toneel en dans, gebracht door tweeduizend figuranten op een twintigtal praalwagens. Hoogtepunt van elke ommegang is het steigerende Ros Beiaard, bereden door de Vier Heemskinderen en gedragen door stoere pijnders. De Ommegang gaat zaterdag om 14.30u van start. De regionale zender TV Oost verzorgt een livestream.

www.rosbeiaard.be, www.tvoost.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio