Het is de windmolen aan Hendrickx die niet wordt toegestaan.  

Het is de windmolen aan Hendrickx die niet wordt toegestaan.  © ggm

Beperken van slagschaduw overtuigt tegenstanders niet

Heultje, Hulshout -

De beslissing van de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen om drie van de vier aangevraagde windturbines op het industrieterrein Heultje-Hulshout te vergunnen is nu officieel gecommuniceerd. Zo is er zekerheid over die ene turbine die niet wordt toegestaan.

Toen er alleen officieuze informatie was, kwamen hiervoor nog twee windturbines in beeld: de zogenaamde WT01 vlak bij het transportbedrijf Hendrickx en de WT03 niet zo ver van de camping in Heultje. “Het gaat dus wel degelijk om de WT01 die niet wordt vergund”, weet oppositieraadslid Frans De Cock (Open & Positief Westerlo), die de beslissing heeft doorgenomen.

“De weigering heeft te maken met veiligheid. In de vorige ronde was dezelfde turbine al om exact dezelfde redenen geweigerd. De tweede turbine die vorige keer werd geweigerd, zat nu niet meer in de aanvraag.”

Voor de overige drie staat het licht dus voorlopig op groen. “De provincie heeft wel beperkingen opgelegd rond slagschaduwen. Dat betekent dat de turbines moeten stilvallen als er zich in bepaalde gebieden en bepaalde omstandigheden slagschaduwen voordoen.” Een minderhindermaatregel voor de buurt, maar lang niet voldoende om de tegenstanders te overtuigen.

“Als actiecomité gaan we zeker in beroep om de vergunning voor de drie turbines aan te vechten”, zegt De Cock. De verwachting is dat ook het gemeentebestuur van Westerlo dit zal doen. Nadat de beslissing officieel op het gemeentehuis is toegekomen heeft het bestuur daarvoor een maand de tijd. (mph)

 

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio